Er for mye koffein skadelig?

hvor mye koffein er helseskadelig?

Nå idag er det ikke bare kaffe og te som inneholder koffein. En rekke bruser og energidrikker inneholder også dette oppkvikkende stoffet. Særlig barn og unge idag har tilgang til en rekke populære drikker, som inneholder mye koffein.

Hvis man er en daglig kaffedrikker, og/eller man i tillegg drikker koffeininnholdig brus eller annen drikke, hvor mye skal da til for inntaket begynner å bli helseskadelig?

Folkehelseinstituttet skriver på sine sider, at 500 – 600 mg koffein hver dag kan gi forgiftning. Noe som tilsvarer 5 til 6 kopper per dag. Dødelig dose derimot, ligger på 8 – 10 gram per dag, noe som omtrent tilsvarer 60 til 100 kopper om dagen.

5 til 6 kopper er da ikke mye, er det nok lett å tenke. Og faktisk utgjør 500 mg gjennomsnittet av koffeininntak, blant voksne i Norge.

Det kan bli for mye av det gode…

Et overdrevent inntak kan gi symptomer som kvalme, hodepine, magekramper, rask puls, ujevn hjerterytme og nedsatt blodtrykk. Man antar at barn tåler koffein dårligere, og koma eller andre alvorlige tilstander har forekommet hos ungdommer med høyt inntak.

Det er derfor grunn til å ta koffeininntaket sitt alvorlig. Kanskje man kan nøye seg med et par kopper?