Vask lekene til barna: Kan være smittekilder

Influensavirus trives på leker

Enten det er i barnehagen, på SFO, et venterom eller hjemme i lekekassen: Barn har tilgang på leker mange av stedene de ferdes, og samtidig deler de gjerne på dem.

Små barn har en tendens til å bite eller sutte på slike leker, og uansett tar de jo lekene med hendene sine. Nå har amerikanske forskere funnet ut at barn som deler leker, kan bli syke flere timer etter at et sykt barn var i rommet.

Det er spesielt influensa og influensalignende virus som trives på barneleker, og mer spesifikt myke plastleker. På slike leker kan viruset overleve på overflaten i flere timer. Når det gjelder slike virus skal det lite til før smitten går over fra et menneske til et annet. Det holder faktisk bare med en liten dråpe spytt.

Videre fant forskerne ut at om luftfuktigheten er høy (minst 60 prosent) og romtemperaturen ligger på minst 22 grader, kan virus overleve i opptil et døgn på slike leker. Forskerne anbefaler derfor at man desinfiserer leker og lignende smittekilder med jevne mellomrom.

Plastleker kan være helseksadelige av flere årsaker

Det er ikke bare evnen til bære smitte, som er skummelt med plastleker. De han også inneholde giftstoffer, som skader forplantingsevnen og kan gi fosterskader. Les mer: En giftekspert mener vi bør kaste alle plastleker laget før 2013.