10 sykdommer du kan få fra kjæledyr

10 sykdommer du kan få fra kjæledyret ditt

Våre firbente venner er søte og artige vesener, men de kan også være potensielle smittebærere.

I denne artikkelen ser vi nærmere på sykdommer som kan smitte fra kjæledyr til eier, og hvordan symptomer kan avsløre hva slags sykdom det er snakk om.

Ettersom hund og katt er de vanligste kjæledyrene her til lands, er det sykdommer knyttet til disse to artene vi tar for oss.

1. Ringorm

Ringorm kan lett overføres fra kjæledyr til eier. Sporer kan overleve i flere måneder uten en vert, for så å bli plukket opp av kjæledyret ditt.

Symptomer, dyr: Skader/unormale endringer i huden, flekker der pelsen har falt av, med et rødt merke i sentrum.

Symptomer, menneske: Røde, runde flekker på huden.

2. Rundorm

Den vanligste parasitten hos katter, nemlig rundorm, ligner på en spagettitråd, og kan bli opp til ti centimeter lang. Kattunger kan bli smittet gjennom infisert morsmelk, mens eldre katter kan bli smittet ved å spise en infisert gnager.

Symptomer, dyr: Diaré, synlige ormer i avføringen, oppkast, forstoppelse, hoste, blodig avføring.

Symptomer, menneske: Hoste, Pustebesvær, magesmerter, blodig avføring.

3. Hakeorm

Hakeormer suger på tarmslimhinnen hos  hunder, noe som forårsaker et potensielt livstruende blodtap, spesielt hos valper. Egg i hundeavføring kan overføres gjennom huden til kjæledyreiere hvis man, for eksempel, har tråkket barbeint på en dråpe avføring.

Symptomer, dyr: Diaré, vekttap.

Symptomer, menneske: Ofte ingen, men kan omfatte et kløende utslett, hoste, tungpustethet, magesmerter, anemi, eller tap av appetitt.

Tips: Generell forebygging mot alle typer ormer inkluderer å plukke opp hundens avføring så parasittegg ikke vil klekkes.

4. Giardia

Giardia er vanligere hos hunder enn hos katter. Denne encellede organismen lever i bekker, elver og innsjøer.

Symptomer, dyr: Diaré

Symptomer, menneske: Diaré

Tips: Ta med rent drikkevann for hunden din når du går på turer.

5. Campylobacter

Campylobacter er en av de mest vanlige diaréinduserende sykdommer i USA, og kan smittes fra mange slags dyr til mennesker.

Symptomer, dyr: Diaré

Symptomer, menneske: Diaré

Forhindre det: Hvis en kattunge eller valp er syk med diaré, unngå overdreven holding eller kyssing. Selv etter at kjæledyret har kommet seg, vaske hendene etter berøring ham; et dyr infisert med campylobacter vil fortsette å kaste bakterier i opptil sju uker hvis den forblir ubehandlet.

6. Salmonella

Til deg som har skilpadde, øgle eller noe lignende: Mellom 77-90% av reptiler har salmonella. Kyllinger kan også bære bakterien.

Symptomer, dyr: Reptiler viser som regel ikke symptomer.

Symptomer, menneske: Magesmerter, feber, oppkast, hodepine, kvalme.

7. Bendelorm

Det er mer sannsynlig at barn er infisert med bendelorm med voksne, fordi de har en lei tendens til å glemme håndvask før de tar seg i og rundt munnen.

Symptomer, dyr: Drar bakenden over bakken, rislignende biter i dyrets avføring, lengre ormer i dyret oppkast.

Symptomer, menneske: Rislignende biter i avføringen.

Tips: Hold kjæledyret ditt loppefritt. Man kan fort bli smittet ved å intetanende svelge en loppe infisert med bendelormlarver.

8. Cat Scratch Fever (CSD)

Bartonellabakterien kan videreføres til menneske gjennom kloring eller bitt.

Symptomer, dyr: Tretthet, lopper, hovne lymfeknuter.

Symptomer, menneske: Liten, rød kul nær bitt- eller klorested, hovne, smertefulle lymfeknuter i nærheten av bitt- eller klorested, feber, hodepine, tretthet, leddsmerter, hudlidelser, og vekttap.

Tips: Hold kattens negler trimmet, unngå røff lek med kattunger, og ikke la katter slikke noen av dine åpne sår.

9. Toksoplasmose

En vanlig sykdom som overføres fra katter til mennesker. Kattedyr blir som oftest smittet når de spiser rå byttedyr. For mennesker er sykdommen farligst hvis en kvinne blir smittet rett før eller mens de er gravide: Det kan føre til alvorlige utviklingsmessige problemer for barnet.

Symptomer, dyr: De fleste katter utvikler immunitet, men kattunger er mer sårbare og kan oppleve diaré eller mer alvorlige problemer, i lunge, lever, eller skader i nervesystemet.

Symptomer, menneske: Ofte viser ikke mennesker symptomer, men noen ganger kan toksoplasmose forårsake influensalignende symptomer og hovne lymfeknuter. Hvis symptomene forsvinner, kan sykdommen fremdeles lurer i systemet.

Tips: Har du katt, og tenker å bli gravid snart, kan man forhøre seg med lege. Ikke la katten dra ut for å jakte, vask hender etter rengjøring av kattedoen, og prøv å forhindre at katten (eller andre katter) går på do i sandkasse eller hage.

10. Rabbies

Selv det er en sjelden sykdom, er rabies dødelig hvis den ikke behandles, noe som betyr at forebygging må være en absolutt prioritet.

Symptomer, kjæledyr: Symptomene varierer, men kan omfatte atferdsendringer, feber, overfølsomhet for berøring, lys og lyd, gjemmer seg på mørke steder, skum i munnen, svimmelhet, kramper, tap av matlyst.

Symptomer, mennesker: Influensalignende symptomer, generell svakhet, hodepine, kvalme, prikkende eller kløe på bittstedet, angst, forvirring, agitasjon, hallusinasjoner.

Tips: Hold kjæledyrene vaksinert i samsvar med statens rabies lov, og holde kjæledyra unna ville dyr. Om man har blitt bitt eller klort opp av en ukjent eller uvaksinert hund, katt eller vilt dyr, bør man fortelle dette til legen straks.