10 tips mot hårtap

10 tips mot hårtap

Vi mennesker opplever faktisk hårtap hver eneste dag: I snitt mister vi mellom 100 og 150 hårstrå på daglig basis. Enkelte opplever imidlertid mer håravfall enn som så, og da kan det være på sin plass med noen tips.

Aller først kan man jo undre seg over hva tidlig hårtap egentlig skyldes? Ifølge Apotek1 kan hårtap skyldes alt fra sykdom til bruk av medisiner, eller ettervirkninger av graviditet. Mange rammes også av arvelig hårtap, og enkelte kan oppleve at håret blir tynnere allerede i tyveårsalderen.

Men la oss komme tilbake til sakens kjerne, som altså er tips mot hårtap. Når man opplever å miste mye hår er det viktig å ta noen forhåndsregler:

1. Bruk hårpleieprodukter som er skånsomme og pleiende mot håret. Enkelte hårprodukter kan faktisk gjøre problemet verre, ved å gi økt slitasje på håret eller gjøre hårbunnen tørrere.

2. Kjemisk behandling av håret, som for eksempel farging eller bleking, kan også bidra til å forverre tilstanden.

3. Ifølge KK er stress knyttet til hårtap. Det er lettere sagt enn gjort å stresse ned, men helsen din – og dermed håret ditt – har godt av litt indre ro i en ellers hektisk hverdag.

4. KK skriver også at man kan oppleve hårtap dersom man følger en diett med svært lite kalorier, og dermed går fort ned i vekt.

5. Vitamin- og mineralmangel kan være knyttet til hårtap. Spesielt er B-vitaminer viktige for å opprettholde normal hårvekst. Wikihow skriver på sin nettside at vitamin A, vitamin E og omega 3 også er gunstige næringsstoffer for god hårvekst.

6. Røff behandling av håret, i form av overdreven børsting, kan føre til at hårstråene knekker og blir revet av. Det gjelder også stramme hestehaler, fletter eller andre frisyrer som kan være en belastning for håret. Et godt tips derfor er å la håret hvile av og til, og kanskje ikke styre for mye med frisyren.

7. Det er også slik at kostholdet påvirker håret. Enkelt sagt: Desto sunnere man spiser, desto sunnere hår. Spis næringsrik og variert mat, og kutt ned på alt det usunne.

8. Etter at man har dusjet bør man ikke overdrive tørkingen av håret med håndkle. Det kan føre til unødvendig belastning på håret, og at hårstrå kan knekke. Prøv å la håret lufttørke i stedet. I tillegg bør man vente med børstingen av håret til det har blitt tørt, for i motsatt fall kan man rive av hårstrå.

9. Wikihow skriver at proteinrik mat kan bidra til å redusere hårtap.

10. Har du prøvd mange tips og ingen ser ut til å hjelpe? Rådfør deg med en frisør. Det finnes nemlig hårpleieprodukter som er utviklet for å motvirke hårtap.