10 tips mot pollenallergi

10 tips mot pollenallergi

Pollenallergi kan virke nedsettende på både humør og energi. Det finnes heldigvis en lang rekke medisiner som hjelper. I denne saken skal vi imidlertid se nærmere på hva du kan gjøre selv. For det finnes en rekke tiltak du kan iverksette for å lindre og forebygge allergien.

1. Ta en dusj før leggetid

Pollen fester på hud og i hår, slik at – om man ikke dusjer det av seg – vil man ta med seg pollenet i sengen. Og på den måten vil man være eksponert for pollen gjennom hele natten. Av den grunn kan det å dusje før leggetid være til stor hjelp for mange.

2. Bruk solbriller

Når man ferdes utendørs kan det være fordelaktig å bruke solbriller, som vil begrense mengden med pollen som når øynene dine – et område som kan være svært ømfintlig for pollenallergikere.

3. Skyll nesen

Saltvann kan gjøre underverker for en rennende og slimete nese. På apoteket får man kjøpt et såkalt nesehorn til en rimelig penge. Bruker man denne i pollensesongen vil man antagelig oppleve at symptomene mildner noe.

4. Vær forsiktig med sterke lukter

I pollensesongen kan mange være ekstra sensitive for andre typer allergener og irritanter. Man bør derfor unngå tobakk, parfyme og annet som kan tenkes å virke irriterende.

5. Vask husdyrene

Pollen fester seg lett i pels, så om man har katt eller hund, kan man gjerne gi disse en dusj før de tas inn i hus.

6. Unngå tørking av klær utendørs

Pollen fester seg lett til klær, slik at om man har mulighet er det bedre å tørke klærne innendørs.

7. Skift klær etter hjemkomst

Når du kommer hjem etter å ha vært utendørs kan det være lurt å skifte klær, ettersom de brukte klærne antagelig har samlet opp en del pollen. En vask av ansikt kan også være fordelaktig.

8. Sørg for grundig renhold

Pollen samler seg fort på flater. Jevnlig vask av overflatene i boligen vil hjelpe.

9. Vær obs på hva du spiser

Pollenallergikere kan reagere på endel ulike matvarer, og da ofte ulike frukt og grønnsaker. Klikk.no har laget en flott oversikt over hva slags matvarer pollenallergikere kan reagere på.

10. Mange behandlingsmetoder

Det finnes mange ulike medisiner mot pollenallergi, i tillegg til at det finnes en rekke tiltak du selv kan utføre, men hva om ingenting hjelper – eller det ikke hjelper nok? Kanskje også medisinene som hjelper også gir uheldige bivirkninger, som for eksempel tretthet?

Da kan det jo være interessant for noen å vurdere alternative behandlingsmetoder, som akupunktur eller ayurvedisk medisin. Dagbladet har skrevet mer utfyllende om dette.

Vet du om noen andre tips mot pollenallergi? Da kan du gjerne dele den med oss andre i kommentarfeltet.