10 tips mot pollenallergi

10 tips mot pollenallergi

Pollenallergi kan påvirke både humør og energi negativt. Noen er til og med så sterkt plaget, at selv medisinering ikke er tilstrekkelig. Vi skal derfor se nærmere på hva du kan gjøre selv.

I denne artikkelen vil du få noen veldig enkle tips, som både kan lindre og forebygge symptomer på pollenallergi.

1. Ta en dusj 

Pollen fester seg på både huden og håret. Om du ikke dusjer det av deg, vil du dermed ta med deg pollen i sengen. Og på den måten vil du være eksponert for pollen gjennom hele natten. Derfor kan det å dusje før leggetid være til stor hjelp for mange pollenallergikere.

2. Bruk solbriller og hodeplagg

Det kan være fordelaktig å bruke solbriller utendørs. Dette vil begrense mengden med pollen som når øynene: et område som ofte er ømfintlig for pollenallergikere. Du kan også bruke et hodeplagg, som for eksempel caps. Dette vil bidra til å begrense mengden med pollen som fester seg i håret.

3. Skyll nesen

Saltvann kan gjøre underverker for en rennende og slimete nese. På apoteket får man kjøpt et såkalt nesehorn til en rimelig penge. Et nesehorn kan bidra til å lindre plagene, ved at man rett og slett får vasket ut en god del pollen fra nesen.

4. Vær forsiktig med sterke lukter

I pollensesongen kan mange være ekstra sensitive for andre typer luftbårne allergener og irritanter. Bruk av tobakk og parfyme for eksempel, er noe som kan forverre allergisymptomene.

5. Vask husdyrene

Pollen kan lett feste seg i pelsen på katter og hunder. Hvis kjæledyret har vært utendørs, kan det gjerne få en dusj før det tas med inn i hjemmet igjen. Hvis plagene er sterke, kan du jo begrense hvor kjæledyret får oppholde seg. Å lukke døren til soverommet for eksempel, kan være lurt.

6. Unngå tørking av klær utendørs

Pollen fester seg lett til klær, slik at om du har mulighet, er det mye bedre å tørke klærne innendørs.

7. Skift klær når du kommer hjem

Når du kommer hjem etter å ha vært ute en stund, kan det være lurt å skifte klær. Klærne har sannsynligvis samlet opp en del pollen.

8. Sørg for grundig renhold

Pollen samler seg fort på flater. Jevnlig vask av overflatene i boligen kan hjelpe.

9. Vær klar over hva du spiser

Pollenallergikere kan reagere på mange ulike matvarer, og da ofte ulike frukt og grønnsaker. Klikk.no har laget en flott oversikt over hva slags matvarer pollenallergikere kan reagere på.

10. Andre tips mot pollenallergi

Det finnes mange ulike medisiner mot pollenallergi. Samtidig finnes det også en god del tips som kan hjelpe. Men hva om ikke engang alt dette er tilstrekkelig? Kanskje medisinene som hjelper også gir uheldige bivirkninger, som for eksempel tretthet?

Da kan det jo være interessant for noen å vurdere alternative behandlingsmetoder, som akupunktur eller ayurvedisk medisin. Det finnes også dem som hevder at urter kan hjelpe mot pollenallergiDagbladet har skrevet mer utfyllende om dette med akupunktur og ayurvedisk medisin. Det som er helt sikkert er at mange sliter med pollenallergi.

Vet du om noen andre tips mot pollenallergi? Da kan du gjerne dele den med oss andre i kommentarfeltet.