10 tips mot sår hals!

Tips mot sår hals

Sår hals skyldes som regel en forkjølelse, og er vanligvis ufarlig. Det kan imidlertid være vondt og plagsomt.

Heldigvis finnes det mange tips som både kan forebygge og lindre sår hals. Her er et lite utvalg, kanskje noen av disse tipsene kan hjelpe deg?

Vær oppmerksom på at flere av disse tipsene er såkalte kjerringråd. Hvis du har alvorlig vondt i halsen eller har hatt smerter i lang tid, bør du heller oppsøke legen din.

Her er det i alle fall nok tips å ta av, så prøv deg frem og se om du blir bedre. I denne saken presenterer vi først tips som er ment å lindre sår hals, deretter tips som skal forebygger sår hals.

Tips for å lindre sår hals

1. Gurgle saltvann

Å gurgle lunkent vann med salt hjelper ofte mot sår hals. 1 spiseskje salt per 1 liter vann er et fint blandingsforhold. Dette rådet kan du fort få av legen din.

2. Drikk te

Det finnes mange urter og planter som benyttes i te mot sår eller vond hals. Peppermynte, ingefær, sitron og lakrisrot hevdes å ha lindrende effekter. Helsekostbutikker har ofte et godt og variert utvalg av urteteer.

3. Sørg for kjølig drikke?

Varme temperaturer gir bedre vekstvilkår for bakterier. Noen mener derfor at varm drikke er uheldig når man er forkjølet. Andre foretrekker imidlertid varm drikke, som sies å utvide musklene i halsen, noe som skal lindre ved hosting, for eksempel. Her får man prøve seg frem, og se hva som virker best for akkurat deg.

4. Honning

Å svelge et par spiseskjeer med honning, eventuelt honning utrørt i lunken melk, er et velkjent og mye brukt tips mot sår hals. Studier har i alle fall vist at honning kan bekjempe 250 typer forskjellige bakterier.

5. Sov med skjerf

Noen mener at det å sove med skjerf rundt halsen skal bidra til å lindre smerter i halsen.

Tips for å forebygge sår hals

6. Kalddusj!

Å ta en rask dusj i kaldt vann styrker immunforsvaret. Dette bidrar jo dermed til å forebygge blant annet forkjølelse og sår hals. Å dusje i tilstrekkelig kaldt vann vil ofte gjøre snørr og slim tyntflytende. På den måten blir det blir lettere å rense halsen og nesen.

7. Sørg for godt inneklima

Det er velkjent at støv er dårlig for halsen og luftveissystemet, særlig for astmatikere og noen typer allergikere. Det er mye som påvirker luften innendørs: Litt overraskende er det at ting som bruk av stearinlys, gasskomfyr og tørking av klær innendørs kan være helseskadelig. Hold boligen din ren og sørg for full gjennomlufting et par ganger om dagen.

8. Spis sterk mat!

Pepper, chili, ingefær og hvitløk – bruk rikelige mengder av disse ingrediensene i kostholdet. Disse ingrediensene skal virke forebyggende mot forkjølelse, influensa og infeksjoner i luftveiene.

9. Tilskudd av C-vitaminer

Hvis man begynner å kjenne symptomer på en kommende forkjølelse og sår hals, kan man ta tilskudd av C-vitaminer. Det skal visstnok bidra til å lette symptomene, men er ikke klinisk dokumentert. Husk at øvre grense for daglig inntak av vitamin C er 1000 mg (1 gram).

10. Sørg for god håndhygiene

Noe av det viktigste man kan gjøre for å unngå sår hals og forkjølelse, er faktisk å sørge for god håndhygiene. I 2009 vasket vi hendene ekstra nøye for å unngå svineinfluensaen. Resultatet var at antall forkjølelser gikk voldsomt ned.