10 tips mot sure oppstøt

10 tips mot sure oppstøt

Sure oppstøt er ubehagelig og sjenerende. Så hva kan man gjøre for å bli kvitt problemet? Her følger en rekke med tips som kan gjøre tilstanden bedre, og som man kan gjøre på egenhånd.

Det kan være flere årsaker til at man får sure oppstøt. Graviditet, overvekt, spiserørsbrokk eller magesår kan være knyttet til sure oppstøt. Ønsker du å lese mer om årsaker kan du lese mer på vitusapotek.no.

Husk at disse tipsene ikke erstatter helsefaglige råd, og opplever man vedvarende og sterke smerter knyttet til sure oppstøt bør man heller oppsøke lege.

Er symptomene forholdsvis milde og sjeldne, kan man jo prøve noen av disse tipsene, og se om de hjelper.

1. Å heve hode- og bryststillingen når man sover kan bidra til å dempe sure oppstøt. Bruk noen ekstra hodeputer, eller hev sengen ved hodeenden, og se om det hjelper. Femten til tyve centimeters økt høyde bør være tilstrekkelig.

2. Tettsittende bukser, stramme belter og lignende, kan forverre problemet.

3. Kaffe, juice, alkohol og sterkt krydret mat kan også forverre problemet, så det er lurt å begrense inntaket av slike mat- og drikkevarer.

4. Unngå mat rett før leggetid. Å spise mat rett før man legger seg ned kan forverre symptomene.

5. Spis heller mange små måltider regelmessig enn noen få store måltider. Dette kan bidra til å bedre tilstanden.

6. Unngå å spise altfor raskt. Å spise sakte skal visstnok hjelpe.

7. Prøv å tygge tyggegummi ved leggetider. Dette skal øke spyttproduksjonen, noe som skal virke nøytraliserende på magesyre.

8. Kanskje lettere sagt enn gjort for mange, men likevel: Å røyke er visstnok lite gunstig om du ønsker å unngå sure oppstøt.

9. Dette tipset er kanskje også lettere sagt enn gjort, men likefullt bør det nevnes: For høy kroppsvekt kan øke sjansen for sure oppstøt. En vektreduksjon kan altså være fordelaktige.

10. Arbeidsstillinger der man må sitte foroverbøyd over lengre tid kan forverre problemet, så prøv å unngå dette.

Dette var en liste over tips man kan utføre selv, men hjelper ikke noe av dette finnes det en rekke medisiner på apoteket som kan lindre plagene. Og som nevnt innledningsvis: Hvis problemene er vedvarende og/eller veldig ubehagelige anbefales det å rådføre seg med en lege.