10 tips mot tørr hud

10 tips mot tørr hud

Tørr hud er en vanlig og stort sett helt ufarlig plage. Det kan imidlertid være sjenerende, og noen opplever også kløe og flassende hud. I denne artikkelen skal vi se nærmere på tips som både kan lindre og forebygge tørr hud.

Om man opplever langvarige eller sterke plager, bør man oppsøke lege. Tørr hud er et problem som øker med alderen, ettersom huden mister sin evne til å holde på fuktighet.

1. Unngå for varme dusjer

Visst er det behagelig å ta en varm dusj, men varmtvann kan fjerne noe av det naturlige fettlaget på huden, som er viktig for å bevare fuktighet. Prøv å skru temperaturen ned, og ikke dusj altfor lenge, fem minutter bør vel holde?

2. Bruk solkrem

Mange har et ganske ukritisk forhold til soling, og mange soler seg uten solkrem, for å gjøre huden sommerbrun. Men solen er faktisk en av hovedårsakene til tørr hud. Noen gode tips vil derfor være å dekke seg til når solen er sterkest. En caps eller et annet hodeplagg vil beskytte ansiktet, nakke og øre. Man bør også sørge for å smøre seg inn med solkrem, om man vet at man skal tilbringe mye tid i solen.

3. Drikk vann

Kanskje man ikke tenker så nøye over det, men vann er helt essensielt for å opprettholde fuktighet i huden. Sørg derfor for å drikke tilstrekkelig med vann, og kanskje særlig på varme dager hvor man svetter mye.

4. Fuktighetskremer og ansiktsmasker

Fuktighetskremer og ansiktsmasker kan bidra til at huden blir mykere igjen. Det finnes mange slags oppskrifter på kremer og ansiktsmasker man kan lage selv. Her finner du noen gode tips, med alt fra egg og honning til avocado som sentrale ingredienser.

5. Bruk krem etter dusjen

Ved å bruke fuktighetskrem umiddelbart etter at man har dusjet eller badet, sørger man for å beholde den eksisterende fuktigheten i huden. For at dette skal virke best mulig, bør man anvende fuktighetskrem i løpet av et par minutter etter at man har dusjet eller badet, vasket ansikt eller hender.

6. Luftfukter

Et litt mer kostbart tips, men det kan gjøre susen for mange som sliter med tørr hud. En luftfukter bidrar til å øke luftfuktigheten innendørs. Det kan nemlig være slik at et tørt inneklima bidrar til, eller forverrer, problemer knyttet til tørr hud. Et apparat som balanserer luftfuktigheten vil dermed gjøre inneklimaet mer hudvennlig.

7. Bruk riktige klær og vaskemiddel

Når man har tørr hud, er huden ekstra utsatt. Til og med klær og vaskemidler kan virke irriterende på huden. Å bruke klær av bomull kan være lurt, særlig de plaggene som er i direkte kontakt med huden. I samme sleng bør man unngå klær av syntetisk materiale, som kan virke irriterende på huden. Ull kan også forverre hudproblemer hos enkelte. Når det gjelder vaskemidler, bør man se etter allergivennlig merking. På den måten er du sikret mot giftstoffer og andre tilsetningsstoffer som kan virke irriterende.

8. Bruk riktig såpe

Visse typer såper bidrar til at huden mister noe av sitt naturlige fettlag. Velg derfor en mild såpe med lav pH-verdi, eller se etter allergivennlige såper.

9. Ikke glem leppene

Kaldt vær, sol, vind og tørt inneklima kan bidra til tørre lepper. Å bruke leppomade er et vanlig tips. Er man ekstra sensitiv eller følsom for visse ingredienser, kan man velge en leppomade som er merket som allergivennlig. Man bør også passe på at man ikke slikker seg rundt munnen, da dette bidrar til å fjerne fettstoffer fra leppen. Et annet tips er å puste med nesen. Puster man med munnen, vil en jevn luftstrøm over leppene kunne bidra til at de kan bli tørre.

10. Profesjonell hjelp

Om man har prøvd alle kremer og tips, og ingenting ser ut til å hjelpe, bør man vurdere å oppsøke en dermatolog. En dermatolog er en spesialist som arbeider med hud- og venerologiske sykdommer.

Vet du om noen andre tips mot tørr hud? Legg gjerne igjen en kommentar!

 


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853