3 diettfeil du bør unngå

Det er en hel masse informasjon om vekttap, sikkert også på denne siden. Likevel, blir de samme feilene ofte gjentatt igjen og igjen. Altså ikke små feil hvor man tok seg en liten bit av en kake som man egentlig skulle unngått, men store feil som fører til fiasko. Å forstå disse 3 vanligste feilene kan hjelpe deg med å utvikle holdninger som vil føre til varig vekttap.

1. Alt eller ingenting

De som bruker denne typen dietter, alt eller ingenting, plukker ofte ut en komplisert diett som er umulig å opprettholde om man ikke har et apparat rundt seg. Ofte, før man starter slik diett, saumfarer man kjøkkenet etter alt som ikke passer inn i planen og kaster det rett i søpla. De planlegger å være perfekte og tror det vil gå av seg selv, bare de unngår fristelsene de nettopp kastet i søpla. Kanskje klarer de det også, en dag, to, kanskje tre, noen klarer kanskje syv eller til og med noen uker. Likevel, det er uunngåelig. Det skjer et eller annet som gjør at man ikke er i stand til å holde seg til denne kompliserte dietten en dag og da er det oftest gjort.

Umiddelbart, fiasko i deres øyne og dietten er over. For denne gangen. De går da til butikken og kjøper alle tingene som gikk i søpla for noen dager siden og før de vet ordet av det har de fått tilbake vekten som de tapte. Hvis du går på denne type diett, må du stille deg noen svært tøffe spørsmål. Har du virkelig ønske om å gå ned i vekt permanent? Eller ønsker du bare å miste noen få kilo, slik at du kan nyte å få dem tilbake? Løsningen er å gjøre små endringer på hva du spiser, slik at man har et langsomt og jevnt vekttap.

2. Offer

En en  helt annen vanlig feil er å se på dietten som et offer. En periode med offer. Man unner seg rett og slett ikke det man liker best mens man er på vei mot et mål. Dietten kan være svært vellykket, men hva skjer når man har nådd målet sitt? Man har jo ikke lært å spise «dårlig mat» eller mat man liker i moderate mengder, slik at når målet er  nådd, er man før man vet ordet av det tilbake i den vanlige tralten. Det er langt bedre å inkludere litt av alt i kosten, også det man liker best og som kanskje er usunt. Man må bare lære seg å kose seg med dette i moderate mengder.

3. Vanskelige mål

Å sette oppnåelige mål er viktig i enhver diettplan. Målene bør være klare, realistiske og gjerne også skrevet ned skriftlig. Du har kanskje en idealvekt i tankene dine, men idealvekten er kanskje langt unna din nåværende vekt og hvis den er for vanskelig gjør den alt bare vondt verre. Sett deg oppnåelige mål, små skritt av gangen. Og tenk langsiktig. Sett gjerne opp en graf og skriv ned fremgang, noen uker er det kanskje ikke fremgang, mens en annen uke har du stor fremgang. Setter du oppe en graf, vil du likevel se at over tid, gjør du store skritt. Ikke la en dårlig uke ødelegge, du ser på grafen og ser at vel, jevnt over, har jo dette fungert utmerket. Hold deg til planen rett og slett.

De fleste har jo gjort disse feilene, ikke la det bekymre deg. Men nå er du klar over dem. Gå videre, lær av dine feil og lær av din suksess, aldri bruk en feil eller endog tidligere fiasko som unnskyldning. Den eneste måten man kan oppnå målet sitt på er å gjøre en permanent endring, en forpliktelse over seg selv til å bli en sunnere person, men helst uten å være fanatisk. Du skal jo fortsatt trives. Husk at det å spise normalt betyr at noen dager spiser man mer enn andre dager, noen dager spiser man kake, andre ikke. Det handler om å lære å nyte mat i moderate mengder, også de usunne matvarene.