3 helseartikler for bedre selvhjelp

3 helseartikler

Tett i nesa? Prøv neseskyller!

Vi har alle liggende helseartikler hjemme; Kanskje er det desinfiserende midler, plaster, termometer eller noe annet. Helseartikler gjør det lettere å være selvhjulpen, og er med på å fremme god helse.

Det finnes imidlertid mye rart på markedet når det gjelder helseartikler, som for eksempel steiner som hevdes å beskytte mot stråling. Altså produkter man ikke – på et vitenskapelig grunnlag – kan påstå har noen effekt. I denne saken derimot, skal vi se nærmere på helsefaglig anerkjente produkter som garantert fremmer bedre helse.

Ballongsprøyte

Har man noen gang opplevd tette øreganger, vet man at dette kan være vondt eller i minste fall irriterende. Hørselen blir jo litt redusert, og man kan også oppleve hodepine som følge av dette.

Da kan ballongsprøyte (også kalt øreskyller) være midt i blinken. Dette er altså en ball med en tut i enden, som man fyller med vann, og som man bruker til å sprøyte vann inn i øret med. Dette kan være med på å lette trykket, og fjerne noe av ørevoksen som gjør øret tett. Produktet fås kjøpt på apoteket (se link), og kan også brukes mot tett nese.

Neseskyller

Tett nese er en vanlig, forbigående plage. Mange bruker nesespray både vinter og vår, enten det er mot tett nese ved forkjølelse eller ved pollenallergi. En nesespray går imidlertid tom til slutt, mens alt man trenger for å bruke en neseskyller er salt og vann. Skylling av nesen med saltvann virker forebyggende mot plager knyttet til nese og luftveier, er bra for slimhinnene, og er uten bivirkninger.

I motsetning til nesespray, som bare gir noen dråper i nesen, fungerer neseskylleren slik at vannet renner inn det ene neseboret og ut det andre. Man kan selv velge hvor lenge man vil holde på, men resultatet er gjerne at slimet renner ut i strie strømmer og etterlater deg med mindre tett nese.

Dokrakk

Det er ikke rent få som opplever et besvær ved toalettbesøk. Mange opplever å måtte sitte ganske lenge for å tømt seg skikkelig. Nå har ny forsking vist at riktig sitteposisjon vil gjøre toalettbesøket langt lettere. Ved å bruke en krakk under toalettet, slik at man får bøyd bena noe oppunder seg, i stedet for å sitte i en rett, nittigraders vinkel, vil det gjøre at avføringen går lettere ut av systemet.

Å sitte på huk når man skal gjøre sitt fornødne er den naturlige – og beste – måten. Det gjør nemlig at tarmmuskelaturen slapper av og åpner seg. Visste du for eksempel at hemoroider, utposninger på tarmen og forstoppelse, nesten utelukkende finnes i land der man bruker en eller annen form for stol når man bæsjer?

Undersøkelsen viste at når deltagerne satt på huk ble de ferdige etter (snitt) 50 sekunder, og alle hadde en følelse av å ha tømt seg skikkelig. Om de derimot satt på et toalett, ble deltagerne først ferdig etter 130 sekunder, og opplevde ikke å ha fått tømt seg skikkelig.

Ettersom mange har problemer med dette, kan noe så enkelt som en liten krakk under toalettet – slik at man omtrent sitter på huk, gjøre toalettbesøkene langt mindre besværlige. Om man ønsker et dedikert produkt til dette, tilbyr denne engelske siden et produkt de kaller squatty potty. Men man kommer nok like langt med en liten krakk.