4 enkle tips til et sunnere liv

4 enkle tips til et sunnere liv

Her i Norge har vi et stort fokus på helse. De aller fleste av oss er klar over hvor viktig kosthold og trening er, og mange gjør et nummer ut av å både spise sunt og holde seg aktive.

Men det finnes også en rekke med andre ting man kan gjøre for helsens skyld. Det kan være noe man ikke tenker over, som at man alltid går raskt i trapper, eller at man strekker ut ryggen etter stillesitting.

Altså ting som ikke krever timevis med dedikasjon og strenge diettplaner, men som man kan få til med noen enkle rutiner i hverdagen.

Disse tipsene er enkle å utføre, men likevel gir de en betydelig sikkerhet og forebyggende effekt til helsen.

1. Lufte sengetøyet

Mange er kanskje vant til å re opp sengen hver gang man står opp. Det man imidlertid burde gjøre, er å løfte dynen til side – eventuelt henge den opp – og i tillegg gjøre noe lignende med putene. Sørg for at den siden av dynen som har vendt ned mot madrassen får lufte seg, i tillegg til selve madrassen.  På den måten fjerner man fuktighet, som gjør at sengemidd trives. Midd kan nemlig være en faktor som bidrar til utvikling av allergi.

Det er avføringen til midden, som kan by på problemer, da avføringen er full av enzymer som kan gi allergiske reaksjoner. For spesielt sensitive allergikere kan dette være problematisk, ettersom disse partiklene er så små at de lett kan inhaleres.

2. Gjennomluft – hver dag

Dårlig inneklima kan forverre og bidra til utvikling av en rekke plager og sykdommer. Hud- og slimhinneirritasjon, hodepine, tretthet, luftveissykdommer, allergiske reaksjoner i luftveiene, og forverring av luftveisinfeksjoner.

Om man antar at folk sørger for tilstrekkelig med vask av støv og skitt, er det mer man kan gjøre: Nemlig å lufte boligen hver dag. Sørg gjerne for full gjennomlufting, ved å åpne flere vinduer. Da får man raskt tilførsel av frisk luft utenfra, og får byttet ut oksygenfattig og kanskje støvete luft.

Tørker du klær inne? Da er det stor risiko for at muggsopp kan utvikle seg, særlig der hvor det er ansamlinger av støv, og som det blir rengjort sjelden. Oppå et høyt skap kan være et eksempel hvor muggsopp kan oppstå. Pass derfor på å lufte godt ved innendørs tørking av klær. Muggsoppsporer i luften kan gi samme problemer som inneklimaskader, som nevnt i dette tipsets første avsnitt, men enkelte muggsopptyper kan også gi alvorlig lungesykdom.

3. Pust med nesen

Å puste med nesen, fremfor å puste med munnen, er regnet som sunnere av flere grunner. Det viktigste er kanskje at, ved å puste gjennom nesen, vil luften bli filtrert på vei ned til lungene.

Om man befinner seg på steder der det lukter av mugg, der det er mye støv, eksos, eller luften på annet vis er forurenset, er det ekstra viktig å huske på dette. Å innånde med nesen og utånde med munnen, kan ofte være lurt hvis man befinner seg på steder med forurenset luft.

Ved å puste med nesen, vil lungene også ha lengre tid på seg til å absorbere oksygen. Når oksygen- og karbondioksidutvekslingen er velfungerende, vil blodet også opprettholde en balansert pH-verdi.

I enkelte situasjoner er det spesielt viktig/gunstig å puste med nesen. Det kan være ved dehydrering, kaldt vær, ved laryngitt, og ved tørr eller sår hals.

4. Legg bort mobilen før leggetid

Undersøkelser viser at bruk av datamaskin, TV, mobiltelefoner – dingser med kunstig lys – kan føre til dårligere søvn. Å bli utsatt for kunstig lys etter solnedgang demper nemlig produksjonen av melatonin, som altså er et søvnhormon. I tillegg kan en mobiltelefon også bidra til forstyrrelse i løpet av natten, ved at meldinger tikker inn, eller at det ringer.

Sørg for å unngå skjermer med kunstig lys før leggetid, og slå av lyden på mobilen. Da bidrar man til å sikre seg mot dårlig søvnkvalitet. Dårlig søvn, og spesielt manglende søvn, kan føre til en lang rekke plager, alt fra depresjon til irregulær hjerterytme.

Vet du om noen andre, enkle tips til et sunnere liv? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet!