5 lindrende tips mot brennesle

5 lindrende tips mot brennesle

Som kjent vil fysisk kontakt med brennesle avgi en sviende og kløende fornemmelse på huden. Årsaken er at planten har utviklet en forsvarsmekanisme mot sultne dyr: Noen sylskarpe hår som består av en giftkjertel. Ved berøring vil håret gjennomtrenge huden og sprøyte inn en gift som ligner maursyre.

Brennesle er imidlertid ikke farlig, men den lave pH-verdien til giftstoffet virker rett og slett etsende på huden, noe som er grunnen til at kontakten kan bli smertefull.

I denne saken skal vi se på tips og kjerringråd som lindrer mot brennesle.

1. Kaldt vann

Lege og spaltist i Aftenposten junior, Elisabeth Eggen, forklarer til Aftenposten.no at det eneste om virkelig hjelper mot brennesle er kaldt vann. Hun forklarer at det kalde vannet lurer nerveledningene så de ikke sender signaler om kløe og smerte til hjernen. Dessuten, forklarer hun, er gjerne svie og kløe fra brenneslen over i løpet av noen minutter.

2. Løvetannmelk

Å bruke løvetannmelk mot brennesle må nok sies å være et kjerringråd, da det ikke finnes empiriske bevis for at det faktisk hjelper. Men: Artikkelforfatteren kan gå god for effekten. For en stund tilbake, da jeg gikk mellom noen busker, brant jeg meg på en brennesleplante. Jeg tok deretter en løvetannstilk, som ble brettet åpen og deretter smurt utover det sviende området. Etter kort tid var all kløe og irritasjon forduftet. Det kan være placebo, eller så kan det tenkes at enkelte, gamle kjerringråd likevel har noe for seg.

3. Natron eller spytt

På nettsidene til NHI (Norges helseinformatikk) står det å lese at ettersom det er syre som forårsaker smertene, vil nøytralisering av syren hjelpe. Litt natron som oppløses i vann og deretter smøres på området, skal virke. I tillegg er spyttet vårt mildt basisk, og kan i nødstilfelle forsøkes.

4. Ikke klø

Det sies om så mye, men det skal visstnok gjelde mot brennesle også: Hvis man klør vil man bare forlenge smerten og øke irritasjonen.

5. Aloe vera

Denne fantastiske planten er mye brukt mot mange slags hudplager, og aloe vera skal etter sigende også virke mot brennesle, ved å virke avkjølende og dempe de kløende og sviende fornemmelsene. Bruk fersk saft rett fra planten, eller bruk kremer med høyt innhold av aloe vera.

Vet du om noen andre tips mot brennesle? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet. 

 

 


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853