5 rare ting som er sunt for deg

5 rare ting som er sunt

Vi vet mye om hva som er sunt for oss. Fysisk aktivitet hver dag, grønnsaker og gode relasjoner til medmennesker, er bare noen av faktorene som kan gi et bedre og sunnere liv.

Denne gangen kommer du imidlertid til å bli overrasket, for det er mye rart som faktisk er sunt.

Spise buser

Små barn pleier å bli irettesatt hvis de piller seg i nesen, og tenk deg mors reaksjon når de attpåtil spiser gørret! Men kanskje bør mødre vente litt med hysteriet? Lungespesialisten Professor Dr. Friederich Bischinger mener nemlig at det er svært sunt å pille buser – og også spise dem!

Buser er egentlig snørr som er størknet, fulle av pollen, støv, virus, bakterier og annet skitt og lort. Ettersom kroppen blir mer motstandsdyktig av å være i kontakt med bakterier og virus, mener derfor enkelte at man styrker immunforsvaret ved å spise buser. Bischinger mener at denne gratisløsningen kan være bedre enn avanserte medisiner, og anbefaler foreldre å oppmuntre barna sine til busespising. Så gjenstår bare spørsmålet om vitenskap trumfer menneskelig avsmak.

Antidepressiva i jord

Den sterke økningen i astma og allergier sees nå – blant annet – i sammenheng med at vi rett og slett lever for rent. Studier tyder på at behandling med en bestemt jordbakterie, Mycobacterium vaccae, kan lindre depresjon. Lungekreftpasienter som ble injisert med M. vaccae rapporterte om bedre livskvalitet og mindre kvalme og smerte. Bakterien har altså antidepressive virkninger, og finnes der det er jord.

Men det er visstnok ikke så mye som skal til: Bare det å ta en tur i skogen kan gjøre at du inhalerer bakterien. Litt hagearbeid eller å spise noe dyrket i egen hage har samme effekt.

Barn som blir tidlig eksponert for bakterier, virus og parasitter gjør immunforsvaret sitt en kjempetjeneste. Derfor er det ingen grunn til å holde barnet unna sølepyttene i hagen. La barna bli skitne!

Løpe barbent

Mennesker har løpt barbent i svært lange tider; for oss er det fortsatt den biologisk rette måten å løpe på. Etter at vi begynte med joggesko har løpestilen vår endret seg, vi lander nå på hælen. Om man derimot løper barbent vil man lande på tåballen, noe som visstnok skal være bedre for kroppen. Faktisk skal barbent løping være bedre for leggene, knærne, hofta og ryggen.

Skrape tungen

Alle vet at tannpuss er sunt, men visste du at det å pusse – eller eventuelt, skrape – tungen også har sine helsemessige fordeler? Dusinvis av studier viser at å skrape tungen er en av de beste metodene for å bli kvitt dårlig ånde. Tungeskraping reduserer også sjansene for å utvikle karies, tannkjøttsykdom og til og med forkjølelse.

Gråting

Vi vet alle at latter er bra for oss, men visste du at gråting også er bra for helsen din? Forskere ved University of South Florida oppdaget at 88,8 prosent av folk føler seg bedre etter gråting. Det har også vært antydet at gråting hjelper kroppen å frigi kjemikalier som bygges opp i kroppen vår i tider med mye stress.

Med andre ord: Hvorfor ikke løpe barbent i skogen, smøre deg inn med jord, skrape tungen, spise noen buser, og gråte litt?