5 tips mot dårlig ånde

Dårlig ånde

Dårlig ånde er ikke bare til plage for en selv – men også for andre. Illeluktende pust er rett og slett sjenerende.

Hvordan løser man egentlig dette? I denne saken ser vi nærmere på noen av de beste løsningene mot dårlig ånde.

1. Sørg for god tannhygiene

For de fleste skal det ikke så mye til før den vonde ånden forsvinner. Man kommer langt med jevnlig bruk av tannbørste, tanntråd og munnvann.

Å rense tennene to ganger daglig bør være tilstrekkelig. Fordelen med tanntråd er at fjerner mat som ligger inneklemt i mellom tennene våre, og dermed faktisk kan råtne i munnen vår.

Følger du dette tipset vil du også bekjempe plakk, dette nesten usynlige belegget som bidrar til dårligere ånde.

2. Puss tunga like ofte som du pusser tennene

Tunga er en plass fylt av matrester, døde celler, bakterier og biprodukter av bakteriell fordøyelse. Alt dette kan naturligvis bidra til dårligere ånde. Sørg for å pusse tunga etter at du har pusset tennene.

3. Drikk vann

En tørr munn og tunge kan fort gi dårlig ånde. Sørg for å drikke tilstrekkelig med vann gjennom dagen. Dette vil sørge for at munnens spyttproduksjon holdes ved like. Dessuten kan man rense munnen med vann etter å ha drukket eller spist noe. Dette vil gjenopprette munnens pH-balanse.

4. Maten påvirker ånden

Mat kan naturligvis gi dårlig ånde, men noe mat gir dårligere ånde enn annet. Kjøtt for eksempel, blir gjerne liggende – i form av små partikler – i munnen lenge etter at man har svelget. Høyprotein- og lavkarbodietter kan kanskje være sunt for vekta, men kan gi vond ånde. Vi har også skrevet en sak om mat som gir god ånde, et tips i seg selv.

5. Fortsatt ikke noe som hjelper mot dårlig ånde?

Har du prøvd alt, men opplever fortsatt dårlig ånde? Da bør du ta en tur til tannleggen, som gir deg en profesjonell tannrens, med fjerning av plakk og annet.

Dårlig ånde kan også skyldes luftveis- eller bihulebetennelse, bronkitt, diabetes eller funksjonsfeil i lever eller nyre.