5 tips mot knott

Tips mot knott

Har du vært på hytte- eller telttur for å nyte skogens ro, kun for å bli jaget av en sverm med små vampyrer? Da er du ikke alene. En diger knottsverm er nesten uutholdelig: De kravler overalt, og man ender ofte med å måtte plukke dem ut av øynene eller hoste dem ut fra dypt i svelget et sted.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva slags tips som finnes mot knotten. I denne saken tar vi for oss forebyggende tips mot knott, og ikke lindrende tips mot selve stikkene.

1. Pakk deg inn i klær

Knotten er såpass liten at den vil raskt finne frem til den minste glipe mellom klærne dine. Skal man ut i knottland bør man derfor kle seg skikkelig godt og sørge for at all hud er dekket. Tykke klær gjør at knotten ikke kan bite eller stikke igjennom stoffet. Til ansiktet kan man bruke en myggnetting, men den bør være fin og ikke grov. Er hullene for store vil nemlig knotten kunne kravle igjennom.

2. Velg et sted med vind

Knotten – i likhet med myggen – liker ikke vind særlig godt. Skal man på telttur bør man se etter et høydedrag, kanskje en åskam, for der er gjerne vinden sterkere. Et annet tips, om man har tilgang på elektrisitet vel å merke, er å benytte seg av en bordvifte.

3. Røyk

Å sitte i nærheten av et bål kan tenkes å dempe aktiviteten til knotten. Noen foretrekker også å benytte seg av røkelse, som så plasseres strategisk i området der man har leir.

4. Smør deg inn

Det finnes mange slags tips om hva man kan smøre inn huden med for å stoppe knotten. Man får også kjøpt egne midler tiltenkt dette, for eksempel Eurax, Autan eller Nordic Summer. Andre foretrekker tigerbalsam – lukten skal visstnok være for sterk for de små krypene. Andre smører seg inn med et tykt lag med olje, for eksempel soyaolje, slik at knotten ikke kommer frem til huden – og blir sittende fast, noe som kanskje ikke er like gildt for alle.

5. Til hytta

Om man skulle ha store knottforekomster år etter år ved hytta eller ved et landlig hus, kan det bidra til å slå betydelige sprekker i idyllen. Hvis det er slik at man blir jaget inn så fort sola går ned, og ingen tips hjelper, finnes det mer avanserte apparater ment for å ta knekken på knotten.

En såkalt multifunksjonell insektfanger lokker insektene med samme gasser vi puster ut og fanger dem. Til hytteavisen.no forteller en mann at apparatet fanget 800 000 knott på 10 dager.

Vet du om noen flere tips mot knott? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet. 


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853