7 tips for en varig livsstilsendring

7 tips til varige livsendringer

Du vet helt sikkert hvem jeg snakker om. Kanskje også vært en av dem. Dem som går på diett og/eller følger et treningsprogram med strålende resultater.

Men når du ser dem igjen et år etter er de tyngre enn før dietten og i dårligere form enn før treningsprogrammet.

Hva gjør at mange går i gang med en diett eller et treningsprogram med stor entusiasme og motivasjon, for deretter å brenne ut like raskt? Hva gjør at så mange oppnår fantastiske resultater på kort sikt, men mislykkes 95 av 100 ganger på lang sikt?

Svaret er enkelt: livsstilsendringer er for resten av livet, ikke for «12 uker.»

Du kan unngå alle disse oppturene og nedturene. Det er fint mulig å komme i god form og beholde den gode formen. Det er også fint mulig å komme i form og bli i stadig bedre og bedre form år etter år, men det krever en helt annen filosofi og tenkemåte enn den vi omgis med i dag. De syv tipsene nedenfor vil hjelpe deg på rett vei.

Disse tipsene er stikk i strid med det vi omgis oss fra reklame og treningsmagasiner. ”To størrelser mindre på to uker”, ”Flotte overarmer på 8 uker”, ”Kom i ditt livs løpeform på 12 uker”. Det finnes mange lettvinte løsninger, men de færreste av disse gir varige resultater. Å følge disse syv tipsene vil kreve tålmodighet, disiplin og engasjement.

1) Ikke «gå på» diett. Når du «går på» diett, er den underliggende tanken at du på et tidspunkt skal «gå av» den. Dette er ikke bare ordspill men en av de viktigste årsakene til at de fleste dietter mislykkes. Per definisjon, er «diett» en midlertidig og ofte drastisk endring i matvaner og/eller en alvorlig begrensning av kalorier eller mat. Hvis du når målet ditt er ”dietten over” og du «går av» (tilbake til slik du pleide å spise). Treningsprogram og kostholdsendringer er ikke midlertidige. Det er noe du må gjøre hver dag resten av livet ditt. Med mindre du tilnærmer deg trening og kosthold fra et livsstilsperspektiv er sjansen stor for å mislykkes.

2) Spis de samme sunne matvarene hele året. Permanent vekttap oppnås lettest ved å spise for det meste den samme type mat hele året. Naturligvis bør du variere noe så du får dekket hele spekteret av næringsstoffene du trenger, men i det store og hele bør du holde deg til de samme sunne matvarene. Når du vil gå ned i vekt trengs det ingen dramatisk endring. Det er ikke nødvendig å spise en helt annen mat – det er enkelt og greit et spørsmål om å spise mindre av de samme sunne matvarene, og å trene mer.

3) Fokuser på å endre din daglige adferd og dine daglige vaner, en eller to av vaner om gangen. Snarere enn å gjøre store og mange endringer samtidig, fokuser på å endre en eller to ting samtidig. Det tar ca 3-4 uker å erstatte en gammel dårlig vane med en ny positiv. Etter hvert som du mestrer den nye vanen og den blir like inngrodd i din hverdag som tannpussen, kan du gå videre til neste. Denne tilnærmingen krever tålmodighet, men resultatene blir langt mer permanent enn hvis du prøver å endre alt på en gang. Dette er også den minst skremmende måten for nybegynnere å gjøre noen endringer i livsstilen etter som du ikke må snu helt opp ned på hverdagen din.

4) Gjør det å sette mål til en livslang prosess. Målsetting er ikke en engangshendelse, det er en prosess som aldri slutter. For eksempel, hvis du følget et 12 ukers treningsprogram og en diett der målet er å minke fettprosenten med 5%, hva skal du gjøre etter at du har oppnådd det? Miste enda mer fett? Bygge muskler? Hva gjør du første dagen etter at programmet ditt er avsluttet? Hvis du ikke har et langsiktig mål har du ingenting som hindrer deg i å falle tilbake til gamle vaner. Hver gang du oppnår et kortsiktig mål (daglig, ukentlig eller 12 ukers mål), må du lage et nytt. Dette betyr at du bokstavelig talt setter deg mål fortløpende og aldri stopper.

5) Sett et rimelig tidsperspektiv for å nå målet ditt. Det er viktig å sette tidsfrister både for kondisjonsmål, styrkemål og vektreduksjonsmål. Det er også viktig å sette seg store, ambisiøse mål, men du må tillate et rimelig tidsperspektiv for å nå dem. Tidspress er ofte en motiverende kraft som hjelper deg til å nå målet. Men dersom fristen er urealistisk(for eksempel gå med 10 kg på 30 dager), blir ofte ekstreme dietter eller andre ekstreme tiltak tatt i bruk for å nå målet før deadline. Desto raskere du mister vekt, desto mer sannsynlig er det at du også mister muskler og desto raskere vil vekten komme på igjen etterpå. Bestem deg og kom i gang så raskt som mulig. Ikke vent til 17. mai før du begynner å tenke på hvordan du skal få sommerkroppen.

6) Utvid tidsperspektivet. Vellykkede mennesker i alle land har alltid delt et felles karaktertrekk: langsiktig planlegging. Hvis du vil lykkes i å bevare eller forbedre din fysiske form, må du sette deg langsiktige mål: Ett år, ti år, kanskje til og med tretti år! De som har vært i god form eller gått mye ned i vekt, men ikke klart å holde det er vanligvis de som ikke klarte å tenke langsiktig.

7) Skriftliggjør målene dine. Skriv ned hva du ønsker å oppnå. Gjør målene dine personlig og skriv i ”jeg” form. Skriv ned målene dine i nåtid. Ikke bruk uttrykk som ”neste år skal jeg…”. Skriv, tenk og visualiser målene dine som om du allerede har nådd dem. Skriv målene dine i en positiv form. Underbevisstheten din jobber alltid mot det du tenker enten du tenker negativt eller positivt. Derfor skriver du alltid ned hva du ønsker å oppnå, ikke hva du vil unngå. Sist, men ikke minst, når du har gjort alt dette skal du lese gjennom målene dine to ganger om dagen. Etter en stund vil du merke at det skjer endringer i livet ditt og at du beveger deg mot målene dine.

Lykke til med livsstilsendringen din!

Om forfatteren

Forfatteren er utdannet treningsveileder og personlig trener fra Norges Idrettshøgskole og driver nettstedet www.treningsveileder.com Besøk nettstedet for et personlig tilpasset treningsprogram.