7 tips mot tretthet

Tips mot tretthet

Tretthet er en vanlig helseplage, som for mange kommer og går, avhengig av humør, stress, årstid og mye annet. Det er heldigvis mye man kan gjøre for å føle seg mindre trett.

Forhåpentligvis kan noen av disse tipsene være til hjelp.

1. Gå deg en tur

Robert Thayer, professor ved California State University, utførte en studie som viste at en rask 10 minutters gåtur økte energien hos deltagerne – i to timer. Dette tipset må sies å være gunstig for alle som sliter med tretthet: 10 minutters rask gange er en lav innsats med tanke på gevinsten.

2.  Prøv å endre monotone arbeidsrutiner

I 2004 studerte finske forskere folk som jobbet 12-timers nattskift. Forskerne fant ut at monotont arbeid er like skadelig som søvnmangel for årvåkenheten. Derfor kan det være lurt å reservere de mer stimulerende oppgavene – enten på jobb eller hjemme – til perioder man kjenner seg trøtt.

3. Trening gir overskudd

I en analyse av mer en sytti studier som involverte nesten syv tusen mennesker, oppdaget forskere ved Georgia University at trening var mer effektivt for å minske tretthet og øke energien enn enkelte medisiner. Jevnlig trening gir også bedre søvnkvalitet.

4. En god natts søvn er viktig

At man er trett på dagtid kan også ha en sammenheng med hvordan man sover om natten. En god natts søvn er viktig for å være opplagt neste dag. Om man sliter med å sove kan denne saken om sovetips kanskje hjelpe.

5. Ta deg en blund

Å ta seg en blund hjelper mot tretthet, men man bør sørge for at blunden blir ganske kort og ikke gjort for sent på kvelden.  M. Jawad Miran, en søvnspesialist ved Somerset Medical Center’s Sleep for Life, sier at man ikke bør overskride 20 minutter, for ikke å forstyrre kroppens døgnrytme.

6. Sørg for å drikke

Uten tilstrekkelig vann i systemet vil man føle seg trøtt og tung i hodet. Drikk vann når du føler deg tørst.

7. Få vannet kroppen

Ifølge studier publisert i Journal of Personality and Social Psychology hjelper såkalt vannterapi mot tretthet. Vannterapi er enkelt og greit synonymt med å utsette kroppen for vann. Hva med litt vann i ansiktet, eller kanskje en rask kalddusj?