7 vanlige tabber man gjør med kontaktlinser

7 tabber man gjør med kontaktlinser

Når man først kjøper seg kontaktlinser er mange flinke i starten: Man renser kontaktlinsene hver dag, tar dem av når det trengs, og kjøper nye når tiden er inne. Men etterhvert som tiden går blir mange sløvere. Kanskje tar man ut linsene uten å vaske hendene først, eller kanskje man legger seg uten å ta av linsene.

Dette hørtes kanskje harmløst ut, men sannheten er at mangel på tilstrekkelig hygiene kan føre til øyeinfeksjon – som i verste fall kan føre til blindhet.

Tabbe 1: Å vaske kontaktlinser med vann

Bruk av vann på myke kontaktlinser kan få dem til å endre form, hovne opp eller klistre seg fast til øyet. Dette kan gjøre at kontaktlinsen skraper på hornhinnen, noe som gir bakterier lett tilgang til øyet, hvor de da kan forårsake en infeksjon.

I tillegg bør kontaktlinser aldri brukes når man svømmer eller bader. Vivian Phan, optometrist ved Jules Stein Eye Institute sier til Yahoo Health: «Du bør rense kontaktlinsene dine med fersk kontaktlinsevæske, og la den tørke fullstendig, opp ned».

Tabbe 2: Å ikke vaske kontaktlinsebeholderen etter hver gangs bruk

Hver gang du bruker kontaktlinsebeholderen bør man vaske den med kontaktlinsevæske og la det tørke. Hvis ikke kan et lag som kalles biofilm danne seg i bunn, som kan gi større sannsynlighet for infeksjoner.

Tabbe 3: Å ikke bytte kontaktlinser ofte nok 

Det er anbefalt å bytte linser hver tredje måned. Mange glemmer seg nok her, og bruker linsene langt over den anbefalte brukstiden. En av de hyppigste årsakene til infeksjon er nemlig en skitten kontaktlinsebeholder.

Tabbe 4: Å ikke vaske hendene før man tar på kontaktlinsene

Det er nok fort gjort å tenke at hendene er tilstrekkelig rene. Men skal man først ta på en kontaktlinse er det sterkt anbefalt å vaske hendene grundig på såpe først. Føler man for eksempel at kontaktlinsen sitter litt skjevt, og bruker en uvasket finger for å sette den på plass, vil det etterlate en rest på overflaten av linsen – og med det har man også ført bakterier tilbake til øyet.

Tabbe 5: Å la kontaktlinser ligge i samme kontaktlinsevæske for lange

Hvis man for eksempel bruker kontaktlinser bare når man driver med sport, og bruker briller ellers i uken, er det fort gjort å la kontaktlinsene ligge i samme kontaktlinsevæske hele uka. Men det er ikke godt nok, faktisk ikke i det hele tatt. Eksperter sier man bør skifte kontaktlinsevæsken hver dag. Og er man en av dem som bruker kontaktlinsene bare av og til, kan man heller vurdere å bruke endagslinser.

Tabbe 6: Å sove med kontaktlinsene på

Å sove med kontaktlinsene på om natten øker sjansene for keratitt – betennelse på hornhinnen.

Tabbe 7: Å bruke kontaktlinsene utover varighetsdatoen 

Å bruke kontaktlinsene lenger enn det varighetsdatoen tilsier, kan føre til at linsene blir belagt med bakterier, proteiner og andre, uønskede reststoffer. Dette kan gjøre linsene ubehagelige, og kan også gi økt sannsynlighet for infeksjoner.