9 tips mot brennmanet

Tips mot brennmanet

Nå er sommeren her, og badesesongen er godt i gang. Og med det følger brennmanetene. For noen er dette den store skrekken. Noen reagerer kraftigere på brennmanet enn andre; enkelte kan faktisk få kraftige allergiske reaksjoner.

Sår, blemmer, sviende fornemmelser – Joda, det er lite hyggelig med brennmaneter. Men noen usle, slimete skapninger skal da ikke ta badegleden vekk fra oss? Om uhellet først er ute kan kanskje disse tipsene hjelpe?

Disse tipsene gjelder først og fremst brennmaneter i Norge. Tropiske brennmaneter kan potensielt være dødelige, så skal du ut å reise er det lurt å lese seg opp på forhånd.

Husk at disse rådene ikke kvalifiserer som profesjonelle råd, og opplever man sterkt ubehag eller allergiske reaksjoner bør man heller oppsøke lege.

 

Tips mot brennmanet

  1. Brennmanetene legger igjen brenntråder, og det er disse som svir og skaper ubehag. Prøv å fjerne disse trådene med pinsett eller skyll med sjøvann. Blir du kvitt trådene har du gjort mye.
  2. Opplever du smerter kan du prøve Lidokain eller Xylocain gel som fås kjøpt på apoteket. Smertestillende tabletter er et annet alternativ.
  3. Antihistaminer, som for eksempel Zyrtec, kan brukes ved allergiske reaksjoner.

Kjerringråd mot brennmaneter

  1. Et gammelt kjerringråd mot brennmanet er å påføre urin på det sviende området. Enkelte skal ha det til at dette fungerer utmerket.
  2. Et annet kjerringråd hevder at eddik fungerer bra mot brennmanet. Lommelegen.no advarer imidlertid mot dette. Eddik vil i følge nettsiden gi full aktivering til neslecellene til brennmaneten Cyanea capillata, som er den vanligste brennmaten i Norge.
  3. Bakepulver er et annet alternativ, og i motsetning til eddik vil ikke bakepulver føre til aktivering av neslecellene.
  4. Melk eller mineralvann kan også prøves, om man ikke har bedre alternativ tilgjengelig.
  5. Å gni en glassmanet på det sviende området er et annet kjerringråd som også kan prøves.
  6. Potetmel kan også prøves.