Alt du trenger å vite om Vitamin A

Vitamin A - Alt du trenger å vite

Vitamin A er et fettløselig vitamin, som har flere viktige funksjoner: Den er viktig for vekst og bendannelse, vedlikeholdet av immunforsvaret og godt syn.

Vitaminer – disse små, livsnødvendige stoffene – er en forutsetning for god helse.

Det er viktig å vite noe om dem, fordi under- eller overdosering av vitaminer kan potensielt være livsfarlig, og fordi helsen vår er grunnleggende avhengig av dem.

I denne artikkelen skal vi se på A-vitaminets Egenskaper, Matvarer den finnes i, Mangelsymptomer og hvordan bruke den som Kosttilskudd.

 

Egenskaper

A-vitamin er viktig for hud og slimhinner, et normalt syn – og spesielt nattesyn. Vitaminet styrker i tillegg huden og håret. Under fosterutviklingen er A-vitamin viktig for dannelsen og utviklingen av en rekke organer og kroppsdeler, som for eksempel hjerte, armer og bein.

Mat med A-vitamin

Vitamin A er en betegnelse på forbindelser med samme biologiske effekt som retinol. Det finnes flere gode kilder til A-vitamin, både fra dyre- og planteriket. I dyreriket finner vi retinol, som er et annet navn for A-vitamin, og som bare finnes i animalske produkter med fett.

Karoten er et provitamin til A-vitamin, som finnes i de aller fleste typer bær, frukt og grønnsaker. Karoten blir omdannet til A-vitamin ved behov.

Gode animalske kilder til A-vitamin: Lever, leverpostei, fet fisk, tran, eggeplomme, ost, margarin og smør og helmelk.

Gode vegetabilske kilder til A-vitamin: Frukt, bær grønnsaker med sterk farge, som for eksempel gulrot, paprika og brokkoli.

Mangelsymptomer

A-vitaminmangel er svært uvanlig i Vesten. Her får vi dekket vårt behov med et normalt kosthold.

Et av de viktigste tegnene på A-vitaminmangel er dårlig nattesyn. Uttørring av hornhinnen på øyet, samt forhorning av huden, er også vanlig. Hos barn kan mangel føre til hemmet vekst, og gravide kan oppleve fosterskader ved a-vitaminmangel. Dårligere forsvar mot infeksjoner er også vanlig.

Vitamin A som kosttilskudd

Når brukes vitamin A som kosttilskudd?

Det er uvanlig med A-vitaminmangel i Norge idag. Her får de fleste dekket sitt behov med et normalt kosthold. Gravide og barn i vekst er imidlertid mer utsatt, det gjelder også personer med et usunt kosthold. Hvis man mistenker A-vitaminmangel bør man rådføre seg med lege.

Vær forsiktig med kosttilskudd

Når det gjelder kosttilskudd er det livsviktig å være klar over hva man gjør. Overdosering er i mange tilfeller livsfarlig, også når det gjelder vitamin A. Enkelte typer medisiner og urtepreparater kan også forsterke eller endre virkningen av kosttilskuddet. Så, om man vurderer å ta vitamin A som kosttilskudd, bør man rådføre seg med lege først.

Overdosering

Det er mange helsefarer knyttet til overskudd av A-vitamin. I vannløselige vitaminer skilles overskuddet ut i urinen, men ettersom A-vitamin ikke skilles ut i urinen, men lagrer seg i fettvevet (og altså er fettløselig), kan en overdosering være farlig.

Tretthet eller slapphet, kvalme og oppkast, hodepine og hudavskalling er blant de første symptomene på overskudd. Overdrevent inntak kan føre til mer alvorlige helseplager, som leverskader, skader i sentralnervesystemet, benskjørhet, eller i verste fall – døden.

 


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853