Alt du trenger å vite om vitamin C

Alt du trenger å vite om vitamin C

Vitamin C, som også kalles askorbinsyre, er et vannløselig vitamin og en viktig antioksidant.

Vitaminer er livsviktige stoffer for kroppen, og det kan være greit å kjenne til den grunnleggende kunnskapen om næringsstoffene vi inntar.

Blant annet kan vitaminmangel gi alvorlige plager, men overdosering kan også være skadelig. Denne gangen tar vi altså for oss C-vitamin.

For de som vil vite litt mer om dette vitaminet, presenteres her mer informasjon om Egenskaper, Mat som inneholder C-vitamin, Mangelsymptomer og hvordan man bør ta vitaminet som kosttilskudd.

Egenskaper

Vitamin C har flere viktige funksjoner i kroppen. Først og fremst er den essensiell for bindevevet, som altså holder vev og organer sammen. Den er viktig ved sårheling og heling av benbrudd, og bidrar også til å nøytralisere frie radikaler. Vitamin C kan bidra til å øke opptaket av jern i kosten, og er dessuten viktig for immunforsvaret, der vitaminet beskytter mot virus og bakterier. Mange studier viser også at C-vitamin kan ha ytterligere funksjoner i kroppen.

Mat med C-vitamin

Vitamin C dannes ikke i kroppen, og vi må derfor hente næringsstoffet fra mat og drikke. Heldigvis finnes vitaminet i en lang rekke matvarer. Sitrusfrukter, som appelsin, kiwi og klementin, grønnsaker som paprika, tomat, brokkoli, spinat, og bær som solbær, molter, nyper og jordbær – er alle gode kilder.

Mangelsymptomer

Mangelsymptomer på vitamin C er uvanlig i Vesten, og et normalt kosthold med tilstrekkelige mengder grønnsaker og frukt dekker behovet. Ensidig kosthold kan altså føre til C-vitaminmangel. Langvarig mangel på vitamin C kan føre til skjørbuk, som blant annet kan føre til blødninger, smerter i muskler og ledd, og dårligere sårheling. Personer med anoreksia, kreft, leddgikt og magesår kan også oppleve C-vitaminmangel.

Vitamin-C som kosttilskudd

Anbefalingen gjelder for friske personer med normal fysisk aktivitet, og er hentet fra helsedirektoratet.

Barn
1-2 år: 25 mg
2-5 år: 30 mg
6-9 år: 40 mg

Voksne menn og kvinner
10-13 år: 50 mg
Over 14 år: 75 mg
Gravide: 85 mg
Ammende: 100 mg

Hvem må være forsiktige med C-vitamintilskudd? Har man allergi mot sitrusfrukter må man innta tilstrekkelige mengder med annen mat som inneholder C-vitamin, som for eksempel spinat og brokkoli, eller ta kosttilskudd. Personer som har nyresykdommer, nyrestein eller hemokromatose bør unngå store doseringer med C-vitamin.

Visste du?

  • .. at behovet for C-vitamin øker ved fysisk stress?
  • .. eller at under normale omstendigheter er det totale innholdet av vitamin C i kroppen cirka 1,5 gram?

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853