Barn har for lave nivåer av kalsium og D-vitamin

barn har for lave nivåer av kalsium og vitamin d

Undersøkelsen Ungkost3 viser at norske barn får i seg for lite kalsium og vitamin D.

Kostholdet til en gruppe niåringer og en gruppe trettenåringer ble kartlagt. Det viste seg at inntaket av kalsium og vitamin D var lavere enn anbefalt

Undersøkelsen kartla kostholdet hos 636 niåringer og 687 trettenåringer. Resultatet viser at også inntaket av vitamin D var lavere enn anbefalt i begge aldersgruppene – og for begge kjønn.

Nesten halvparten av jentene i fjerde klasse, over halvparten av guttene i åttende klasse, og hele 72 prosent av jentene i åttende klasse rapporterte et inntak av kalsium som er lavere enn anbefalingene.

Hvordan oppnå høyere nivåer av kalsium og D-vitamin?

Den viktigste kilden til kalsium her i Norge er melk og meieriprodukter. Andre gode kilder til kalsium kan være andre typer melk, som: Rismelk, havremelk og soyamelk som er beriket med kalsium. Grønne bladggrønnsaker, som brokkoli og grønnkål er også gode kilder. I tillegg har mandler, bønner, sesamfrø med skall og sardiner med ben også et høyt nivå av kalsium.

Når det gjelder d-vitamin, er tran å anbefale, særlig på vinterhalvåret, og for dem som ellers blir lite eksponert for sollys – som også er en god kilde. Fet fisk, som makrell, ørret og laks, er også gode – og sunne – kilder til vitaminet.