Blod i avføringen?

Blod i avføringen

Det kan være mange årsaker til at man opplever blod i avføringen.

Det kan også være et symptom på et alvorlig helseproblem. Det kan imidlertid også skyldes mindre alvorlige plager, som for eksempel hemoroider – som for øvrig er ganske utbredt.

I alle tilfeller anbefales det å forhøre seg med legen om man opplever blod i avføringen.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på vanlige årsaker til dette problemet.

 

Vanlige årsaker til blod i avføringen

  • Hemoroider er en vanlig årsak til blod i avføringen. Man opplever da gjerne at lyst blod kommer ut sammen med avføringen.
  • Rift i endetarmsåpningen kan være en annen årsak. Dette kan skyldes forstoppelse. Enkelte er også plaget med rift i slimhinnen, noe som kan være svært smertefullt.
  • Infeksjoner i tarmen kan også føre til sår og rifter i slimhinnen. Sår og rifter i slimhinnen er som regel veldig vondt. Tarminfeksjon kan gi både lyst og mørkt blod.
  • Polypper kan være en annen årsak til blod i avføring. Risikoen for å utvikle polypper øker med alderen. Har man tarmkreft i familien bør man være spesielt oppmerksom.
  • Kroniske tarmsykdommer, som for eksempel Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, kan gi mørkt eller lyst blod i avføringen. Slim, magesmerter og diaré er vanlige symptomer. Disse sykdommene skal behandles, da de kan utvikle seg til kreft.
  • Kreft i rektum eller tykktarmen er fri for symptomer i lang tid. Blod i avføring, forstoppelse eller endringer i avføringen er vanlige symptomer. Risikoen øker med alderen, og middelaldrende og eldre personer bør være spesielt oppmerksomme.
  • Divertikler, eller utposninger på tykktarmen, sees oftest hos eldre personer. Mørkt eller lyst blod i avføring, endringer i avføringen og luftplager kan være symptomer på dette.
  • Bruk av medisiner, som for eksempel en kur med antibiotika, eller blodfortynnende medisiner, kan gi blod i avføringen.

Bør man oppsøke lege?

Selv om man ikke har hemoroider, eller lider av tarmsykdommer, bør man uansett oppsøke lege om man ser blod i avføringen. En lege vil raskt kunne gi deg riktig behandling.

Kilder: Patient.co.ukNhi.no, Onlinelege.no.