Cannabis, effektivt for å lindre MS

Cannabis effektivt mot ms

En stor studie omkring cannabis og MS (Multippel sklerose), ble nylig gjennomført av Peninsula Medical School i Plymouth, Storbritannia.

Denne studien skal ha bevist at cannabis er svært effektivt for å lindre plager og symptomer for MS-pasienter, men har ingen effekt i med tanke på progresjonen av sykdommen.

Studien har pågått i tre år, og involverte da pasienter som fikk piller som inneholdt det viktigste aktive kjemikaliet eller virkningstoffet i Cannabis, THC eller tetrahydrocannabinol.

Disse pillene skal ikke ha gjort noen av pasientene beruset, da de inneholdt veldig små doser av de psykoaktive ingrediensene. Ansvarlig for undersøkelsen, Professor John Zajicek sa han var noe skuffet over resultatet og hadde håpet at det var enda bedre enn det var.

Det er nok av beviser på at cannabis har en symptomatisk effekt – det lindrer folks smerter, bedrer muskelstivhet og lindrer spasmerProf. John Zajicek

Men det aller viktigste er altså å forsinke utviklingen av sykdommen. Her famler forskere og leger fortsatt i blinde.

Den hellige gralen innenfor nevromedisin er å finne medikamenter som faktisk vil bremse utviklingen av nevrodegenerative sykdommer.Prof. John Zajicek

Marijuana og andre cannabisbaserte medikamenter har vært anbefalt av leger og brukt av MS-pasienter i flere tiår.

Cannabis som medisin

Cannabis har i forskjellige former en lang tradisjon som medisinsk urt. I Europa var uttrekk av planten brukt medisinsk til langt opp på 1900-tallet, i all hovedsak som et smertestillende og beroligende middel.

Frem til 1965 ble cannabis solgt lovlig på norske apotek som middel mot søvnløshet, nervøsitet, astma og diverse andre plager. Etter en studie på åttitallet har man ikke forsket mer på cannabis her i landet.

Burde man lempe litt på reglene i forhold til cannabis? Burde vi ikke også her i landet forske litt mer på effekten av cannabis, spesielt den medisinske? Flere og flere land tillater cannabis til medisinsk bruk, henger Norge etter?