Dårlig inneklima kan gi helseskader

Dårlig inneklima kan gi helseskader

Man kan gjerne spise sunt og trene jevnlig, men en annen faktor påvirker også helsen din: Nemlig luften du puster inn. Dårlig inneklima kan i verste fall føre til allergi, astma, høysnue og lungeinfeksjoner.

Nå om dagen er ofte hus og bygninger godt isolert. Dette begrenser utluftingen og fører til opphoping av forurenset luft. Et vanlig problem knyttet til dårlig inneklima er innendørs tørking av klær. BBC viser til en undersøkelse som viser til at innendørs tørking kan resultere i astma, høysnue og ulike typer allergi.

Fuktig luft fører til mugg og midd

Årsaken er at klesvasken avgir fuktighet til luften, noe som kan føre til vekst av muggsopp og midd. Dette er spesielt ugunstig for astmatikere og allergikere.

Ifølge forskerteamet er muggsopp relativt utbredt i mange husstander, noe som kan gi lungeinfeksjoner hos personer med svekket immunforsvar. Når man skal tørke klær innendørs bør man derfor sørge for god utlufting i perioden klærne tørker. Aller helst bør man tørke klærne utendørs.

Et annet forskerteam påviste nylig at leiligheter med gasskomfyrer produserte tre ganger mer nitrogendioksid enn det som ble målt utenfor eiendommen. Forskerne fant også ut at luftkvaliteten i enkelte kjøkken kan være dårligere enn utsatte steder i bykjerner.

«Vi bruker 90 prosent av tiden vår innendørs og jobber hardt for at hjemmene våre skal være varme, sikre og komfortable, men vi tenker sjelden over at vi kanskje puster inn forurenset luft».Vida Sharifi

Radon kan gi lungekreft

Noe annet som kan gi alvorlige helseproblemer er radon. Dette er en usynlig og luktfri gass som dannes i jordskorpa. Radon kan sive inn og konsentreres i vårt innemiljø. Denne gassen kan føre til lungekreft. Mye oppholdstid i et hus eller en bygning som har høy konsentrasjon av radon kan derfor være helseskadelig. Statens strålevern anbefaler alle å måle radonnivået i hjemmet sitt. Ta kontakt med et firma som tilbyr måling av radon.

Slik unngår du dårlig inneklima

  • Sørg for å gjennomlufte hjemmet ditt ofte. Tørker du klær innendørs er dette spesielt viktig.
  • Tørk klær utendørs om du kan.
  • Reagerer du på midd, bør du henge opp dynen din etter bruk. Midd mistrives når fuktigheten forsvinner. Sørg også for å skifte sengetøy ofte.

Følger du disse tipsene vil dårlig inneklima gå i glemmeboken!