Det du trenger å vite om flass

Tips mot flass

Hva er flass?

Dette er et helt vanlig problem som kjennetegnes ved at huden i hodebunnen skaller av og drysser fra hodet. Et lite dryss med små partikler regnes som normalt. Når hudflakene er større enn et knappenålshode kalles det flass. Flassing henger gjerne sammen med kløe og irritert hodebunn.

Hva skyldes flassing?

Det kan være flere årsaker til at man flasser. Hormoner og en gjærsopp som finnes på huden vår spiller en stor rolle. På grunn av hormonpåvirkningen er ofte flassing et problem for tenåringer.

Sykdommer som psoriasis eller seboreisk eksem kan også være årsak til flassing. Mange vil også oppleve at flassingen forverres om høsten og vinteren, da luften blir tørrere.

Behandling

Hvis man bare er litt plaget kan det hjelpe med regelmessig bruk av en mild sjampo. Mange hevder at man bør unngå sjampo som inneholder silikon, da slike sjampoer sies å forverre tilstanden i hodebunnen.

På markedet finnes det flere typer flass-sjampo. På apoteket kan man også få kjøpt en sjampo som er soppdrepende, noe som skal være effektivt hvis problemene er omfattende.

Hvis flassingen er veldig plagsom bør man kontakte lege eller hudlege.

Tips og kjerringråd

Dersom du har prøvd alle ordinære råd, kanskje disse kjerringrådene kan hjelpe?

  • Sort pepper var mye brukt i tradisjonell indisk Ayurveda. Sort pepper inneholder sink, som begrenser bakterie- og soppvekst, og selen som forsinker vekst og avskalling av hudceller.
  • I indisk, japansk og kinesisk folkemedisin var eggolje mye brukt som et middel mot flass.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853