Det skadelige skjønnhetshysteriet

Det skadelige skjønnhetshysteriet

Vi lever i merkelige tider. Ungdommer både drikker og røyker mindre enn tidligere. På samme tid viser det seg at 2 av 5 sekstenårige jenter slanker seg. Og, til tross for mindre rusmiddelbruk og bedre matvaner, sliter flere ungdommer med skolestress og helseplager enn tidligere.

25 prosent av europeiske femtenåringer går på diett, eller forsøker å gå ned i vekt på andre måter. Det er noe som skurrer når barn og unge, som nesten akkurat har tatt fatt på livet, må forholde seg et ekstremt kropps- og skjønnhetspress. Som om ikke presset om gode skolekarakterer var nok, må disse barna og unge kvinnene altså forholde seg til uskrevne regler for skjønnhet.

Vi lever jo tross alt i et samfunn der skjønnhet blir hyllet, og ansett som en verdi i seg selv. Det er få idoler innen populærkulturen nå til dags – musikere, skuespiller, eller andre – som ikke stresser viktigheten av skjønnhet.

En annen type idoler som har vokst seg frem i løpet av de siste årene, er bloggere. De mest leste og mest populære bloggerne her til lands er de såkalte rosabloggerne. Leserne er i all hovedsak unge jenter i sin mest sårbare alder.

Det er ikke nødvendigvis noe galt med blogging, og ikke nødvendigvis heller rosablogging. Men når disse bloggerne, som ofte selv er jenter eller unge kvinner, bidrar til popularisering og markedsføring av kosmetisk/plastisk kirurgi, da vil jeg påstå at påvirkningen er til skade for leserne.

Noen drar det lengre enn andre, og for noen blir det kanskje en besettelse. Som for eksempel den svenske kvinnen, som har gjennomgått flere operasjoner enn man kan telle med fingrene. Når man fjerner ribben for å få smalere midje, da kan det godt kalles et sykdomstegn – men også et tegn i tiden. Nå har det vist seg i ettertid at akkurat denne historien ikke nødvendigvis er sann, men historier om overdreven bruk av kirurgiske inngrep er det likevel altfor mange av.

Plastisk kirurgi er en bransje i vekst, og stadig flere oppsøker kirurger for å øke bryst- eller leppestørrelse, for å fjerne rynker eller noe annet. Faktisk så mange som 10 prosent av norske kvinner oppgir å ha gjennomgått plastisk kirurgi. De fleste av slike pasienter finner man i aldersgruppen 40 til 59, uten at det gjør saken noe bedre. Om bestemor og mor gjør det, hvorfor ikke jeg? kunne saktens en ung kvinne tenke.

Uansett, vi lever i et samfunn med et usunt og helseskadelig kropps- og skjønnhetspress. Joda, det er sunt å unngå godterier hver dag, og det er sunt å trene. Men er det sunt å måtte forholde seg til hva andre mener om kroppen og utseendet ditt, hver eneste dag? Er det sunt for en femtenåring å måtte forholde seg til dietter? Kan det ikke tenkes at skjønnhetshysteriet bidrar til stress, angst og depresjoner?

Kanskje vi bør lytte til Susanne Sundfør, som sa det fint i en sang: «Beauty is poisonous, disruptive.»