Enkelt å finne sunn mat på bensinstasjoner?

sunn mat på bensinstasjonen

Flere synes det er enklere å finne sunne matalternativer på bensinstasjonen enn tidligere, viser en ny undersøkelse. Dette ifølge en undersøkelse som er gjort av Respons Analyse AS for Statoil Fuel & Retail.

23% av de spurte svarte at de syntes det var lettere å finne sunne alternativer på bensinstasjonen. En fremgang siden 2012, dengang svarte kun 19% det samme.

Det er altså enklere å finne sunne alternativer, men velger folk sunn mat fremfor pølser og boller og brus?

– Salgstallene våre viser at de sunne alternative selger bedre og bedre, og det er gledelig. Vi har de siste årene jobbet kontinuerlig med å bli bedre på dette området og vil fortsette med det, sier kategorisjef i Statoil Fuel & Retail, Kjersti Kristiansen.

De siste årene har Statoil innført både salatbarer og fersksmurte baguetter for å gi kundene alternativer til pølser, boller og annen usunn mat.

– Vi ønsker at kundene skal velge selv og tester ut nye produkter hele tiden. Hos oss skal du både få mat for å kose deg, og kunne velge et sunnere alternativ, sier Kristiansen.

Bilferie og sunn mat

Nordmenn er et bilferiende folk, 6 av 10 skal på bilferie, enten i Norge eller i utlandet denne sommeren. Over seksti prosent sier at det å bli sliten og søvnig er den største utfordringen når de kjører bil. Da er det enkelt å ty til sjokolade, cola og boller for å få opp blodsukkeret, selv om de kunne ha valgt et sunnere alternativ. Men denne typen mat gjør ikke ting noe bedre.

– Man skal kose seg og ta litt andre valg i ferien enn ellers i året, men ved å begrense fett- og sukkerinntaket blir maten enklere å fordøye og uten de store blodsukker-svingningene. Det betyr at du holder deg mer årvåken og konsentrert, sier erneringsfysiolog Therese F. Mathisen og TheMa Nutrition.

Mathisen har følgende råd for de som vil være litt ekstra bevisst på hva de spiser i bilen i sommer:

– Du bør begrense uheldig inntak av for mye energi, mye hardt fett og mye sukker. Dette gjelder også når du er på farten i sommer. Forsøk å få dekket de næringsstoffanbefalinger vi har ved å spise mer grovt og fiberrikt som korn og grønt, mer av de rene kjøtt- og fiskevarene fremfor farseprodukter, «5 om dagen», tre enheter av meieriprodukter og dessuten mer variert i både pålegg og grønn tilbehør for å dekke vitamin- og mineralbehovet, sier hun.

Slutten for usunn mat på bensinstasjoner?

Statoil har utvilsomt tatt noen riktige grep her. Kanskje kan man i fremtiden gå ennå lenger? Hva med å tilby kun sunn mat. Hva om bensinstasjoner dropper å selge cola og pølser i det hele tatt? Ville de da solgt mindre eller ville folk bare kjøpt sunn mat istedet? Det kunne vært interessant om det ble forsøkt ut i det minste.