Enkelt å finne sunn mat på bensinstasjoner?

sunn mat på bensinstasjonen

Flere synes det er enklere å finne sunne matalternativer på bensinstasjonen enn tidligere, viser en ny undersøkelse. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse AS, på vegne av Statoil Fuel & Retail.

23 % av de spurte svarte at de syntes det var lettere nå enn tidligere å finne sunne alternativer på bensinstasjonen. En fremgang siden 2012, for da var det kun 19 % som mente dette.

Det er altså enklere å finne sunne alternativer, men velger folk sunn mat fremfor pølser og boller og brus?

– Salgstallene våre viser at de sunne alternative selger bedre og bedre, og det er gledelig. Vi har de siste årene jobbet kontinuerlig med å bli bedre på dette området og vil fortsette med det, sier kategorisjef i Statoil Fuel & Retail, Kjersti Kristiansen.

De siste årene har Statoil innført både salatbarer og fersksmurte baguetter for å gi kundene alternativer til pølser, boller og annen usunn mat.

– Vi ønsker at kundene skal velge selv og tester ut nye produkter hele tiden. Hos oss skal du både få mat for å kose deg, og kunne velge et sunnere alternativ, sier Kristiansen.

Bilferie og sunn mat

Nordmenn liker bilferier. Hele 6 av 10 skal på bilferie, enten i Norge eller i utlandet, denne sommeren. Over seksti prosent sier at det å bli sliten og søvnig er den største utfordringen når de kjører bil. Da er det enkelt å ty til sjokolade, brus og boller for å få opp blodsukkeret, selv om de kunne ha valgt et sunnere alternativ. Men denne typen mat gjør ikke ting noe bedre.

– Man skal kose seg og ta litt andre valg i ferien enn ellers i året, men ved å begrense fett- og sukkerinntaket blir maten enklere å fordøye og uten de store blodsukker-svingningene. Det betyr at du holder deg mer årvåken og konsentrert, sier erneringsfysiolog Therese F. Mathisen og TheMa Nutrition.

Mathisen har følgende råd for de som vil være litt ekstra bevisst på hva de spiser i bilen i sommer:

– Du bør begrense uheldig inntak av for mye energi, mye hardt fett og mye sukker. Dette gjelder også når du er på farten i sommer. Forsøk å få dekket de næringsstoffanbefalinger vi har ved å spise mer grovt og fiberrikt som korn og grønt, mer av de rene kjøtt- og fiskevarene fremfor farseprodukter, «5 om dagen», tre enheter av meieriprodukter og dessuten mer variert i både pålegg og grønn tilbehør for å dekke vitamin- og mineralbehovet, sier hun.

Slutten for usunn mat på bensinstasjoner?

Statoil har utvilsomt tatt noen riktige grep her. Kanskje kan man i fremtiden gå ennå lenger? Hva med å tilby kun sunn mat? Hva om bensinstasjoner dropper å selge brus og pølser i det hele tatt? Ville de da solgt mindre eller ville folk bare kjøpt sunn mat i stedet? Det kunne i det minste vært et interessant eksperiment å prøve ut.