De fleste har et forhold til brenneslen. Røde hevelser på huden og en sviende smerte er vel noe av det første man tenker på. I folkemedisinen er planten imidlertid høyt verdsatt som medisin, og man vet at den kan brukes i mat, men hva sier egentlig vitenskapen? Er brennesle egentlig sunt?
Vi ser nærmere på hva både urtemedisinen og vitenskapen sier om saken.
Brennesle som urtemedisin
Brennesle, også kjent som stornesle, har vært brukt i folkemedisinen i lange tider. En nettside om urtemedisin forteller at den er brukt mot alt fra anemi, leddbetennelser og magesår til kikhoste, allergi, astma og munninfeksjoner, og mye mer. Ønsker man å lese mer kan man trykke her.
Hva sier vitenskapen?
La oss først se nærmere på næringsinnholdet i brenneslen. Planten inneholder viktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og klorofyll. Den er spesielt rik på C-vitamin og jern, men inneholder også andre vitaminer og en rekke med mineraler, som for eksempel kalsium, kalium og silisium.
Ifølge Forskning.no inneholder planten også antioksidanter, faktisk nesten like mye som blåbær, og kan ifølge nettsiden regnes som såkalt superfood, eller supermat, altså mat som er spesielt helsefremmende.’
Det er derfor rart at ikke flere nå idag bruker brenneslen enten som kosttilskudd eller i matlagingen. Brennesle er jo praktisk talt gratis, i alle fall for mange hageeiere rundt omkring.
Brennesle i maten
Hele planten kan visstnok brukes i maten, men stort sett er det bladene som brukes. Disse kan forvelles på samme måte, og smaker ganske likt, som spinat.
Brenneslesuppe er kanskje den mest kjente retten ved bruk av planten. For de som vil prøve en smak, er dette en enkel oppskrift.
Unge blader smaker best, og man kan da se etter skudd som er omtrent 15 centimeter høye. Tidlig på våren er en god tid for sanking, da inneholder faktisk brennesle opp til tre ganger så mye proteiner som kål.
Med andre ord bør spørsmålet være besvart: Ja, brennesle er virkelig sunt, og samtidig et enkelt tilgjengelig tilskudd til matlagingen.
Er brennesle trygt å bruke?
Ifølge Rolv.no er det knyttet usikkerhet til hvorvidt brennesle kan ha interaksjon med medisiner for diabetes, høyt blodtrykk, betennelser, eller beroligende midler. Slike pasienter rådes derfor til forsiktighet ved bruk av brennesle.
Del denne saken
Liker du denne saken? Isåfall blir vi kjempeglade om du deler den med dine venner :)