Er for mye koffein skadelig?

Er for mye koffein helseskadelig

Nå i dag er det ikke bare kaffe og te som inneholder koffein. Coca Cola, Pepsi Max og en rekke andre brusmerker inneholder også dette oppkvikkende stoffet. For ikke å nevne energidrikker. Både voksne og barn har i dag tilgang til en rekke populære drikker som inneholder mye koffein. Kan egentlig for mye koffein være helseskadelig?

Enkelte av oss kan nyte kaffe gjennom hele dagen, og drikker kanskje også energidrikker eller koffeinholdig brus ved siden av. Hvor mye skal til før inntaket begynner å bli helseskadelig?

Folkehelseinstituttet skriver på sin nettside, at et inntak på 500–600 mg koffein hver dag kan gi forgiftning. Noe som tilsvarer 5-6 kopper med kaffe per dag. Dødelig dose derimot, ligger på 8–10 gram per dag. En slik dosering tilsvarer imidlertid omtrent 60 til 100 kopper om dagen.

Men 5-6 kopper er det ikke så mye?

Tenker også du at 5-6 kopper kaffe om dagen ikke høres så mye ut? Årsaken er muligens at 500 mg utgjør det gjennomsnittelige koffeininntaket til en voksen person i Norge. 5-6 kopper er altså normalen, og overrasker oss egentlig ikke. Dette er noe å reflektere over. De fleste kaffedrikkere her til lands drikker store mengder. Akkurat på grensen til forgiftning faktisk. Vi har liksom tøyet strikken maksimalt. De fleste har nok innarbeidet seg et drikkemønster som ikke påvirker søvn eller livskvaliteten i negativ grad. Folk vet om de kan drikke kaffe etter kveldsmaten eller ei. De fleste har sikkert også kjent hvordan det er å ha drukket for mye kaffe.

Koffeinforgiftning

Et overdrevent inntak kan gi symptomer som kvalme, hodepine, magekramper, rask puls, ujevn hjerterytme og nedsatt blodtrykk. Man antar at barn tåler koffein dårligere. Faktisk har koma og andre alvorlige tilstander forekommet hos barn og unge som har drukket for mye energidrikke.

En voksen kaffedrikker bør altså holde seg til maksimalt 5-6 kopper kaffe per dag. Og barn og unge bør antagelig holde seg unna koffein i det hele tatt? Iallfall vil 3 av 4 innføre aldersgrense for energidrikker, dette ifølge en undersøkelse fra Forbrukerrådet.