Flis i huden?

Tips mot flis i huden

Å få flis i huden, ofte vil det være i hånden, kan være vondt eller bare plagsomt. Flisen kan jo komme langt inn, noe som øker smerten. Hvis man er usikker på om man får det til, kanskje om flisen sitter for dypt, bør man heller oppsøke lege.

Et viktig utgangspunkt for å fjerne en flis, er en pinsett eller en nål. En flis kan være forskjellige typer fremmedlegemer, men stort sett dreier det seg om trefliser.

Før man setter i gang med fjerning av flisen, er det viktig å vaske hendene grundig. Det er også viktig å rengjøre såret etter behandlingen.

I denne saken presenterer vi populære tips og kjerringråd mot flis. Et av rådene, som er relativt utbredt, frarådes imidlertid av Helsesenteret. Skal du fjerne flis på barn, som ofte har lav smerteterskel, finner du tips lenger ned.

Kjerringråd mot flis i huden

Sandpapir eller neglefil: Små fliser kan visstnok fjernes med fint sandpapir eller neglefil. Skrap forsiktig over huden, og etter en stund skal flisen forsvinne. Det skal være mest virkningsfullt å dra neglefilen eller sandpapiret i motsatt retning av den retningen flisen har kommet inn i huden.

Grønnsåpe (*ikke anbefalt): Et annet og ganske utbredt kjerringråd mot flis i huden er bruk av grønnsåpe. Man skal fukte et plaster med litt grønnsåpe, og feste plasteret over flisen. Etter et par timer skal huden være litt oppsvulmet, slik at flisen er lettere å nå frem til. Dessuten skal grønnsåpen bidra til å ha desinfisert huden. Et bad med litt grønnsåpe skal ha samme virkningen.

* Dette tipset er et relativt utbredt kjerringråd, men Helsesenterets oppfordrer lesere til å være forsiktige. Grønnsåpe kjøpt i butikk kan være sterkt etsende, og inneholde skadelige tilsetningsstoffer. På grunn av en høy pH-verdi, virker grønnsåpe også uttørrende på huden. Ekspertene fraråder bruk av grønnsåpe, selv til fotbad.

Løk: Andre sverger til løk når de skal fjerne flis. Smør saften fra en løk, eller fest en løkbit med et plaster over såret. Etter en liten stund skal huden ha svulmet opp slik at flisen nærmest kommer ut av seg selv.

Bananskall: Andre foretrekker å legge et bananskall over såret. Det skal ha samme virkningen som løk og grønnsåpe: Flisen skal komme ut av seg selv.

Fjerne flis på barn

Barn har ofte en lavere smerteterskel enn voksne mennesker. Det kan derfor være smertefullt for barn når de har fått en flis i huden, spesielt når flisen skal fjernes. Hvis det gjør altfor vondt, blir det vanskeligere for mor eller far å gjøre jobben også. Disse tipsene kan også anvendes av voksne.

Isbit: Hvis man holder en isbit over såret skal det bedøve huden, slik at det ikke gjør altfor vondt når flisen skal fjernes.

Bløtgjøre huden: Å la barnet sitte i et badekar, en stund før man fjerner flisen, skal gjøre huden bløtere, noe som gjør det lettere å fjerne flisen.

Sitter flisen altfor dypt?

Når du ikke til, med verken pinsett eller nål, anbefales det naturligvis å oppsøke lege.

Les mer om fliser på Wikihow.org og Whattoexpect.com.