Den skjulte helsefaren: Slik unngår du giftstoffene

Giftstoffer på alle kanter

Rengjøringssprayer kan gi kronisk astma og KOLS, hevder overlege. 

Nå idag er det ikke bare dårlig kosthold og lite mosjon som truer helsen vår. Vi er nemlig utsatt for en skjult helsefare: Giftstoffer. Som finnes i mat, leker, klær og utallige andre forbrukervarer.

Spørsmålene er: Hvordan vil disse stoffene påvirke oss, og hvordan unngår vi dem?

Det finnes så mange av disse stoffene, at det er vanskelig å være forbruker og samtidig ha god oversikt over dem.

Den svenske gifteksperten Ethel Forsberg sier i et intervju med Fædrelandsvennen.no: «Et nytt stoff utvikles hvert tredje sekund, mens det tar opp til 20-25 år å få på plass et forbud.» En sjokkerende sannhet, er det ikke?

Forsberg sier videre at plastleker som er laget før 2013 bør kastes. I 2013 kom nemlig EUs reviderte leketøysdirektiv, som kom med nye og strengere bestemmelser om bruk og grenseverdier av giftstoffer i leketøy. Forbrukerrådets Randi Flesland sier i samme intervju at kjemiindustrien driver lobbyvirksomhet ovenfor EU, noe som bidrar til at forbudsbestemmelser går veldig sakte.

Noen eksempler på helsefarer som er knyttet til slike stoffer er: Hormon- og reproduksjonsforstyrrelser, antibiotikaresistente bakterier, kreft- og allergiutvikling.

I et intervju med NRK forteller overlege og førsteamanuensis Jan Vilhelm Bakke at rengjøringssprayer er såpass helsefarlige at de rett og slett bør forbys. Å puste inn stoffene fra disse sprayene kan gi kronisk astma og KOLS.

Kritikere undrer seg om ikke farene overdramatiseres, men hva med det berømte føre-var-prinsippet? Disse stoffene gir ikke nødvendigvis akutt forgiftning, men hva med langstidseksponeringen? Hva med den såkalte cocktaileffekten? Og hva med…

… at, når man allerede vet at visse typer treningstøy kan bidra til større forekomster av antibiotikaresistente bakterier…  at plastleker fra den lokale lekebutikken kan inneholde DEHP, et stoff som skader forplantningsevnen og kan gi fosterskader… at E-stoffer i lørdagsgodteriet inneholder potensielt kreftfremkallende stoffer – når man vet alt dette, og at vet at det er så mye mer – er det ikke da grunn til å være kritisk?

Hvordan unngå giftstoffer

Velg naturlige ingredienser og materialer. Bytt ut plastleker med treleker, bytt ut syntetisk treningstøy med bomullstøy, spis og drikk bevisst (unngå potensielt skadelige tilsetningsstoffer, eller spis økologisk). Gjør det du kan for å minimere deg og din families fysiske omgang med helseskadelige stoffer. Det skal ofte ikke så mye til.

Se etter miljømerkede eller svanemerkede produkter. Disse produktene omfatter alt fra møbler og maling til klær, mat og mye annet, og er strengt regulerte. Dette gjør at man som forbruker kan velge tryggere alternativ.

Et annet tips er å være flink til å lufte rom man oppholder seg i ofte, og fjerne støv, da støv lett tiltrekker seg giftstoffer.

Hva tenker du om dette? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet.