Denne saken inneholder en produktplassering.
Gurkemeie er en gammel kulturplante, som antagelig er mest kjent som som et krydder til matlaging. I urtemedisinen har den ry på seg for å ha utallige positive virkninger på helsen. I løpet av de siste årene har også vitenskapen fattet interesse for det gule krydderet.
Spørsmålet er: Kan gurkemeie brukes som kosttilskudd? Vi ser nærmere på hva både urtemedisinen og vitenskapen sier om saken.
Urtemedisin
I India, hvor planten har blitt anvendt i tusenvis av år, har den blitt brukt som et middel mot hud-, lunge- og gastrointestinale plager og sykdommer, samt smerter, sår, forstuinger og leversykdommer.
Frisk saft fra planten kan brukes mot mange slags hudsykdommer, som for eksempel eksem, vannkopper, helvetesild, allergi og skabb.
På nettsiden rolv.no – en flott side dedikert til urtemedisin – står det mangt å lese om gurkemeie og dens positive virkninger på helsen. Bare for å nevne noe trekker forfatteren frem at planten virker: «[…] galledrivende, kolesterolsenkende, betennelseshemmende, smertelindrende, blodrensende, blodsukkersenkende, sårhelende […]», og slik fortsetter det – i det vide og brede. Forfatteren har for øvrig vært nøye med sine kildehenvisninger, men da med vekt på urtemedisinsk litteratur.
Hva sier vitenskapen?
Klikk.no skriver om legen Allan Fjelstrup, som sies å krysse grensene mellom urtemedisin og skolemedisin. Fjelstrup sier i intervjuet at: «Det finnes knapt den lidelse gurkemeie ikke kan forebygge eller bidra til å kurere. Dette krydderet må være det nærmeste vi kommer et ‘drømmemiddel.»
Legen anbefaler også gurkemeie som et rimelig kosttilskudd, og som han sier: «Det finnes knapt et bedre kosttilskudd».
I artikkelen pekes det på at gurkemeie virker betennelseshemmende, samt forebyggende mot hjerte- og karsykdommer, at den har positive virkninger på gallen, leveren og fordøyelsessystemet. Andre studier viser at gurkemeie kan forebygge og hindre spredning av flere typer kreft.
Fjeldstrup er for øvrig ikke den eneste legen som anser gurkemeie som en nyttig medisin mot flere av disse sykdommene. Flere forskere og leger har skrevet artikler hvor det hevdes at gurkemeie kan forebygge kreft. Det pekes blant annet på at visse typer kreftformer, som prostatakreft, er mye mer utbredt i Vesten enn i India, og at dette muligens kan skylde indernes jevnlige bruk av gurkemeie i kostholdet.
Andre er imidlertid mer tilbakeholdne, og peker på at man behøver mer forskning for man entydig kan fastslå disse funnene. De nevner blant annet at forsøkene er utført på mus, og at forsøk på mennesker ennå ikke har vist overbevisende resultater.
Om man skulle bestemme seg for å bruke gurkemeie som kosttilskudd: Ta gurkemeie sammen med sort pepper. Nylige studier har vist at opptaket av curcumin (altså virkestoffet i gurkemeien) øker enormt om man bruker sort pepper i samme slengen.
Er gurkemeie trygt å bruke?
Daglig anbefalt dose er 1 spiseskje. På rolv.no frarådes gravide eller kvinner som forsøker å bli gravide, samt folk med blokkerte galleganger og gallestein, å bruke gurkemeie. På grunn av plantens blodfortynnende effekt nevnes det også at pasienter som bruker blodfortynnende medisiner bør være forsiktig med inntak.
For alle andre ser gurkemeie ut til å være et ufarlig og potensielt svært helsefremmende kosttilskudd.
Om du ønsker å prøve, kan du for eksempel prøve et produkt fra Altshop.no:
[su_button url=»http://www.altshop.no/gurkemeie-urteformel-ayurvediske-urter-fra-organic-india?aff_id=461″ target=»blank» style=»glass» background=»#f09b35″ size=»5″ wide=»yes» icon=»icon: external-link»]Gurkemeie Urteformel – Kjøp her[/su_button]
Ayurvediske urter fra Organic India (100% naturlig, økologisk, fairtrade, vegansk, vegetar, ubestrålt og RAW merket.)
Del denne saken
Liker du denne saken? Isåfall blir vi kjempeglade om du deler den med dine venner :)