Hasselnøtter, godt for helsa, god på smak!

Hasselnøtter er sunt og godt

Hasselnøtter er godt, både for helsen og for smaken, så sant man da ikke er allergisk. Den har kanskje blitt spesiell populær rundt juletider, men den bør og kan spises hele året.

Hasselnøtten inneholder mange viktige næringsstoffer, og kan være en viktig del av et balansert kosthold. Å spise denne lille nøtten regelmessig skal ha flere helsemessige fordeler, blant annet som beskyttelse mot flere sykdommer.

Det er nøttens spesielle og ganske unike kombinasjon av umettet fett, proteiner, karbohydrater, essensielle vitaminer og mineraler, som visstnok skal gjøre at den har en helt unik evne til å beskytte mot sykdommer. Kun 25-30 gram hasselnøtter om dagen, skal dekke det daglige behovet for E-vitamin, og noen hevder også at dette skal være en god måte å beskytte seg mot både hjertesykdommer og enkelte kreftformer.

Er det noe hasselnøtten er kjent for, er det innholdet av E-vitamin, viktig for for både hjertemuskler og andre muskler i kroppen. E-vitaminer skal også hjelpe til å med å bevare ungt utseende hud, da den minsker cellenes aldringsprosess.

Hasselnøtten er rik på olje, faktisk består opp mot 70 prosent av nøtten av olje. Dette gir ikke bare energi, men også beskyttelse av kroppstemperatur og beskyttelse mot ytre faktorer. I hasselnøttoljen er det også noen syrer som utfører viktige oppgaver, som å forhindre økning av kolesterol og stabilisering av blodsukkeret.

Hasselnøtter er også en god kilde til vitamin B1, B2 og B6, vitaminer avgjørende for bloddannelse og mental helse, spesielt for barn i utviklingsalderen.

Andre vitaminer og mineraler som finnes i rikelig monn foruten de allerede nevnte: kalsium, jern, sink, magnesium, kobber og fosfor. De er også rike på kostfiber. Se mer om næringsinnholdet i hasselnøtter her.

Hasselnøtten er altså veldig sunn. Den er jo også god og passer i både kaker, nøtteblandinger, som snacks, i salater og mye mer.

Oppskrift på snacks av hasselnøtter

  • 1 pose hasselnøtter + eventuelt andre nøtter i tillegg.
  • Omtrent 1/4 – 1/2 dl flytende honning
  • Krydder etter smak, men f.eks (chili, kardemomme, kanel, muskat, pepper, salt)

Slik gjør du

  1. Spre nøttene ut på et bakebrett, bak dem i omtrent 10 minutter – til de har startet å få litt farge og de begynner å dufte. Skallet har nå også gjerne startet å slå sprekker.
  2. Ta dem ut før de er blitt brent! Finn frem et rent kjøkkenhåndkle (det blir skittent), rull nøttene rundt i håndkleet til mesteparten av skallet er fjernet.
  3. Finn frem en liten skål, rør sammen honning og ønsket krydderblanding.
  4. Bland nøtter og krydderblanding og fordel utover bakebrettet en gang til. Stek dem i ytterlige 5-10 minutter. Klart til servering med en gang, eller du kan kjøle dem ned og oppbevare dem i glass for senere servering.