Havregryn – sunt og godt!

Havregryn - sunt og godt

Havregryn er kjent for å være svært næringsrikt. Faktisk er havre regnet som et av våre aller sunneste kornslag. Å legge til havregryn i kosten er rett og slett et sunt og fornuftig valg!

Hva består havre av?

Havregryn inneholder mye karbohydrater, som er en svært viktig energikilde. På grunn av et høyt innhold av kostfiber er havre godt for fordøyelsen. I tillegg er havre rik på flerumettede fettsyrer og vannløselige fiber, noe som blod og hjerte nyter godt av.

Havre består også av en rekke viktige mineraler, som for eksempel jern, fosfor, kalium, sink og magnesium. Samtidig består også havre av en god del proteiner.

Hvordan tilberede havregryn?

En rask og enkel variant vil jo være havregryn med sunn melk. Hvis man syntes at dette smaker litt nøytralt, er det mange ulike ingredienser man kan tilsette. Ferske eller tørkede frukter eller bær fungerer ypperlig i havregryn. Og det er mye å velge mellom! Rosiner, jordbær, banan, eple – kun fantasien setter grenser her.

Usaltede nøtter funger også godt i en bolle med havregryn. Prøv deg frem med de typene nøtter du selv liker best. Det kan være alt fra valnøtter, hasselnøtter, cashewnøtter, peanøtter eller andre typer nøtter som passer inn. Små biter av mørk sjokolade gjør også jobben for en mer spennende smak.

En annen populær variant vil være havregrøt. I likhet med havregryn med melk kan man også tilsette mange forskjellige ingredienser her. Honning, for eksempel, gir en søtere smak og er samtidig et av de sunneste søtningsmidlene man får tak i.

Havregryn og vitenskap

I følge boken ‘Medisinske Urter’ av Andrew Chevallier bidrar havregryn til å senke kolesterolnivået. Samtidig peker boken på et forsøk som ble gjort i Australia, der det viste seg at en havrebasert diett kan bidra til å øke utholdenheten.

Havregryn og folkemedisin

I den samme boken kommer det frem at innenfor folkemedisinen blir havre brukt mot depresjon, søvnløshet og nervøs utmattelse. Havre skal også fungere bra for dem som trenger å styrke kroppen etter langvarig sykdom.