Hold deg frisk i høst

Hold deg frisk om høsten

Høsten er en tid der det blir kaldere ute, og hvor de fleste tilbringer mer tid inne. Det kan medføre økt risiko for forbigående plager som forkjølelse, sår hals, tretthet og lignende.

Så hva er det viktigste man kan gjøre for å unngå sykdom på høsten? Disse tipsene gir i alle fall en pekepinn.

1. Ta med ekstra klær

På høsten er det fort gjort å overvurdere været. Kjølige vinder kan gjerne blåse selv om solen skinner.

Ta med litt ekstra klær når du skal ut, og unngå dermed å pådra deg noe grums. Det er garantert mange som overvurderer varmen på høsten, og dermed blir forkjølet.

 

2. Sørg for godt inneklima

Ettersom vi på høsten begynner å tilbringe mer tid inne, øker også sjansen for plager knyttet til dårlig klima.

Et dårlig inneklima kan nemlig gi helseskader. Det kan være alt fra lungeinfeksjon til allergier Man bør sørge for at hjemmet ditt er fritt for muggsopp og midd. I tillegg bør man vaske ofte så man slipper støv.

Visste du også at innendørs tørking av klær kan føre til muggsopp? Muggsopp er knyttet til en rekke helseplager som astma og allergier. Man bør sørge for god gjennomlufting et par ganger om dagen, minst. Dette gjelder spesielt for de som tørker klær innendørs, bruker stearinlys, røkelse eller gasskomfyr – alt dette bidrar til forurensning av luften.

3. Spis sterkere og mer krydret mat

Pepper, hvitløk, chili, ingefær: Dette er fantastiske ingredienser, for ikke bare smaker de godt – de er også veldig sunne. Innenfor folkemedisinen er disse plantene regnet som både forebyggende og lindrende ved en rekke plager. Vitenskapen har også konkludert med helsefordeler ved inntak av de nevnte krydderne, for eksempel, chili.

Et sterkt krydret måltid ikke bare smaker godt – det varmer også kroppen, som ofte kan være kald på høsten.

4. Noen regler gjelder alltid

Man kan ikke spise godteri til frokost, sitte stille hver dag, og samtidig forvente at man holder seg frisk. For at immunforsvaret skal være på topp, og tåle påkjenninger som kulde, stress og andre ting, må man ha et noenlunde sunt kosthold og være tilstrekkelig aktiv.

Gåturer om høsten kan ofte være flotte, og så får man jo frisk luft og mosjon med på kjøpet.