Hold deg ung og frisk med aprikos!

Hold deg ung og frisk med aprikos

Aprikos er en nydelig frukt. Søt og syrlig, saftig konsistens, tiltalende farge og fasong. Enten man liker frukten fersk, tørket eller brukt i mat og desserter, kan man gjøre det med god samvittighet. Den er nemlig proppfull av sunnhet.

Det vitenskapelige navnet på denne delikatessen er Prunus armeniaca – men det er likevel tvilsomt at den stammer fra Armenia. Den har vært dyrket svært lenge, og man er usikre på hvor den kommer fra.

La oss ta en titt på hvordan aprikosen kan være nyttig for helsen.

Karotenoider

Noe av hemmeligheten bak aprikosens sunnhet ligger i dens høye nivå av en antioksidant som kalles karotenoider, både alfakaroten og betakaroten.

Betakaroten blir konvertert av kroppen til vitamin A, som er gunstig for øynene, beskytter dem fra funksjonell svekkelse, reduserer risikoen for grå stær og hindrer andre øyesykdommer.

Aprikoser vil også beskytte hjertet gjennom sin berømte lyserøde karoten, kalt lykopen. Lykopen beskytter hjertet ved å redusere kolesterol. Noen forskere mener lykopen er en av de mest potente antioksidantene som finnes.

Tørkede aprikoser er også en god kilde til lykopen. Det kan altså være kjekt å bruke litt tørket aprikos i kostholdet, for eksempel i frokostblandinger eller bare som snacks.

Andre fordeler og egenskaper ved aprikos

Aprikoser inneholder også fiber. Frukten kan derfor brukes for å forhindre eller dempe forstoppelse, og kan også fremkalle diaré. Tre aprikoser vil være nok for å få en effekt. Det betyr at aprikos også kan hjelpe deg med å gå ned i vekt, få en bedre fordøyelse og kontrollere høyt blodtrykk. Fiber kan også forhindre at blodårene blir overbelastede.

Fruktene inneholder også kalium, som også hjelper på å regulere blodtrykk.

Aprikoskjernen

Aprikoskjernen inneholder også mye næring. Hver kjerne har en rekke nyttige egenskaper. Kjernen har en bitter, sterk smak og brukes i smakstilsetninger, blant annet i amaratto-likør og aprikossyltetøy. Den inneholder blant annet vitamin B17 – og mange mener den forebygger kreft. Likevel skal man være litt forsiktig, det er ikke helt enighet og noen mener den også kan være giftig i store doser.

Frukten er uansett rik på en mengde næringstoffer og vitaminer. Vitamin C og jern blant annet. Den skal også visstnok hjelpe kroppen i kamp mot alzheimers, hukommelsestap. Aprikos er brukt over store deler av verden.

I gammel kinesisk medisin skal den hjelpe for å gjenopprette tapte kroppsvæsker og avgifte kroppen, samt at den skal kunne forbedre frukbarheten. Moderne forsking har også funnet at aprikos inneholder faktiske mineraler som øker produksjonen av kjønnshormoner.