Hold deg unna transfett!

Hold deg unna transfett?

Transfett. Vi mennesker spiser mye rart. Særlig matvarer som har blitt kommersielt produsert inneholder ingredienser helsen vår kunne vært foruten. Transfett hører utvilsomt til i den kategorien.

Dette fettet er totalt unyttig for kroppen og kan faktisk være skadelig. Transfett forekommer naturlig i kjøtt og meieriprodukter fra drøvtyggere, men i så små mengder at det spiller liten rolle.

Det er når transfettet blir industrielt produsert og lagt til i vanlige matvarer det bør blinke i varsellampen.

For det første bør man vite at mesteparten av transfettet som blir brukt i maten vår er laget av mennesker, altså er dette et rent syntetisk produkt. Det er spesielt når man har konsumert transfett regelmessig gjennom hele livet at man ser hvor skadelig denne fettsorten egentlig er.

Transfett øker nemlig LDL-kolesterolet i kroppen, noe som øker risikoen for hjertesykdommer. Samtidig minsker transfett HDL-kolesterolet, som kroppen nyter godt av. I tillegg øker transfett nivået av triglyserider i blodet, noe som også gir en risiko for hjertesykom. Det er nettstedet Idahostatejournal.com som oppgir dette.

I hvilke matvarer finnes transfett?

Dette er jo et sentralt spørsmål om man vil ta vare på helsen sin. Det er ikke nødvendigvis slik at alle produkter innenfor kategoriene nedenfor inneholder transfett, men dette er likevel typiske matvarer hvor fettet blir benyttet:

  • Margarin
  • Kommersielt produserte kaker, kjeks og lignende produkter.
  • Mat fra gatekjøkken og fastfood-restauranter.
  • Frityrlaget mat som omgir fiskepanetter, snitzler og lignende.
  • Potetgull.
  • Suppe og saus i poser.

Transfett er nok en årsak til at man bør være nøye med å lese over ingredienslisten til en matvare før man velger å kjøpe den. Holder man seg unna transfett har man gjort seg selv en stor tjeneste – nemlig ved å investere i sin egen helse!