Hva er sunnest – vanlig potet eller søtpotet?

Hva er sunnest av søtpotet eller vanlig potet

Utseendemessig er de ganske like, de to rotgrønnsakene potet og søtpotet. Sistnevnte har imidlertid et mer oransje fruktkjøtt. Potet er mest brukt her i Norge, men hvilken av de to grønnsakene er egentlig sunnest? Ved å se nærmere på næringsinnhold har vi sjekket dette nærmere.

Litt nyttig informasjon før vi går videre: Koking er nok den vanligste måten å tilberede potet på, men den kan like gjerne bakes, friteres eller wokkes. Det samme kan gjøres med søtpotet, som enkelte av oss muligens kjenner fra amerikanske filmer (sweet potato pie)?

Begge potene kan også moses, og brukes i utallige ulike retter, som suppe, stuing, salat og mye, mye annet. Allsidige grønnsaker altså!

Men tilbake til det store spørsmålet:

.. søtpotet eller potet?

Vel, ser man på de tre store næringsgruppene, nemlig karbohydrater, fett og protein, inneholder de to grønnsakene omtrent like mye. Om det utelukkende er disse kriteriene man går etter, så er de to grønnsakene omtrent like sunne.

Søtpotet inneholder imidlertid mye mer av to andre næringsstoffer, nemlig fiber og A-vitamin. Potet inneholder faktisk ikke A-vitamin i det hele tatt, men derimot en god dose C-vitamin.

Både potet og søtpotet inneholder andre viktige næringsstoffer og mineraler, som blant annet kalium, fosfor, magnesium, folat og kalsium. Begge grønnsakene er altså sunne og næringsrike matkilder.

Folk som går på lavkarbodiett bør naturligvis holde seg unna både potet og søtpotet, da begge inneholder store mengder karbohydrater. Det skal også sies å koke eller dampe er et bedre valg enn å fritere eller steke. Årsaken er et kreftfremkallende stoff (akrylamid), som dannes når man friterer eller steker poteter og andre matvarer med stivelse i seg.

Husk også at mye av næringen sitter i skallet på begge grønnsakene, så det er viktig å ikke skrelle av skallet.

Et variert kosthold bestående av både potet og søtpotet – spesielt i kokt eller dampet form, høres med andre ord ikke så aller verst ut. Faktisk høres det ganske bra ut.

Så, hva er konklusjonen?

Det er altså vanskelig å avgjøre hvorvidt det er poteten eller søtpoteten som er sunnest. Til syvende og sist spiller det kanskje ikke så stor rolle heller? Begge er jo en fantastisk kilde til sunne og velsmakende retter.