Hva fargen på urinen forteller om kroppen

Hva fargen på urinet forteller om kroppen

Urin kan ha en rekke ulike farger, men vanligvis er urin gult – i ulike nyanser. Urin kan imidlertid også være preget av andre farger, som vi snart skal se.

Det er slik at fargen på urinen sier mye om hvilken tilstand kroppen er i. Derfor kan det være lurt å være litt på vakt om man opplever endring i fargen på urinen.

Gjennomsiktig (ingen farge)
Er urinen helt klar, altså gjennomsiktig uten farge, er dette en indikasjon på at man drikker mye vann. For mye vann er ikke bra for kroppen.

Blek stråfarge
Dette er en normal farge, altså urin hvor det såvidt er antydning til gultoner.

Gjennomsiktig gult
Dette er også en normal farge, og tyder på at man verken drikker for mye eller for lite.

Mørk gulfarge
Dette er for øvrig også en normal urinfarge, men den mørke gulfargen tyder på at man godt kan drikke mer vann.

Honningfarget
Denne fargen tyder på at kroppen din ikke får nok vann. Sørg for å drikke tilstrekkelig med væske.

Brunfarget
Denne fargen kan tyde på at man har en leversykdom, eller at man er veldig dehydrert. Drikk vann, og hvis problemet vedvarer bør man oppsøke lege.

Rosa eller rødaktig

Har du spist rødbeter, blåbær eller rabarbra i det siste? Hvis ikke du har det, kan det være at du har blod i urinet. Dette kan være et symptom på mye forskjellig: Leversykdom, svulster, urinveisinfeksjon, prostataproblemer eller noe annet. Opplever du denne fargen skal man oppsøke lege.

Oransje

Det kan hende at du drikker for lite vann. Eller det kan være snakk om problemer med leveren eller galleganger. Fargen kan også skyldes fargestoff fra matvarer. Ta kontakt med lege.

Blå eller grønn

Farger som dette er veldig sjeldne i urin. Det er en sjelden genetisk sykdom som kan gjøre urinet blått eller grønt. Visse typer bakterier kan også infisere urinveiene, og føre til slike farger. Det kan også skyldes fargestoff eller medisiner. Ta kontakt med lege.