Hvitløk – Smakfull medisin

Hvitløk - smakfull medisin

Hvitløk er en velkjent plante for de fleste, kanskje først og fremst som en karakteristisk smakstilsetter. Hvitløkens kraftige smak og intense aroma benyttes i matlaging verden over.

Men visste du at planten også har en rekke medisinske egenskaper?

Godt for hjertet

Det finnes forskning som indikerer at hvitløk er godt for hjertet. Det hevdes at planten bidrar til å forebygge hjertesykdom (inkludert aterosklerose, høyt kolesterol og høyt blodtrykk) og kreft.

Mot forkjølelse

I folkemedisinen har hvitløk vært brukt i lange tider mot forkjølelse, hoste og heshet. En del forskning støtter denne bruken, selv om enkelte mener at forskningsresultatene er utilstrekkelige. Hvitløk brukes i denne sammenhengen forebyggende.

Andre medisinske kvaliteter

Hvitløk har antibakterielle egenskaper, og har derfor vært brukt som et desinfeksjonsmiddel. Andre undersøkelser viser at planten kan forbedre inntaket av tiamin (også kjent som vitamin B1), noe som reduserer sannsynligheten for å utvikle tiaminmangel.

Det hevdes også at planten kan bidra til å regulere blodsukkernivået. Langvarig og jevnlig bruk av hvitløk skal visstnok forhindre komplikasjoner som følge av diabetes.

Næringsinnhold i hvitløk

Hvitløk inneholder mineraler som jern, kalsium, magnesium og fosfor, og C- og B-vitaminer.

Denne planten kan altså brukes i matlaging med god samvittighet: Den er sunn, og har mange medisinske kvaliteter!

Kilder: Wikipedia/Garlic