Hvordan høye hæler påvirker kroppen din

Hvordan høye hæler påvirker kroppen din

Mange kvinner liker å bruke sko med høye hæler av og til. Man blir jo litt høyere, og får ofte en litt annerledes kroppsholdning som fremhever formene. Men høye hæler er ikke noe spesielt bra for kroppen din.

Studier har nemlig vist at bruk av høye hæler kan gi slitasje og ubehag i ryggsøyle, hofter, knær, ankler og føtter, og samtidig bidra til å endre ens holdning og ganglag.

En kvinnes kropp vil forsøke å kompensere for ubalansen (som kommer ved bruk av høye hæler) ved å stramme og bøye ryggraden og hoftene fremover. For å holde balansen blir leggene, hoftene og ryggmusklene anspente. Når man har brukt slike sko en hel dag eller kveld, vil man raskt merke at musklene er trette og såre. Over tid kan bruk av slike sko også føre til krampe og opphovning i leggene.

Og visste du at daglig bruk av høye hæler, faktisk kan endre anatomien din? Å holde balansen på stiletthæler gir en stor belastning på knær og rygg, ettersom vekten av kroppen forskyves fremover. I tillegg kan musklene i leggen bli forkortet og sener kan tykne. Spondylolistese, eller glidning av en ryggvirvel frem over en annen, oppstår ofte som et resultat av høye hæler, spesielt i korsryggen av ryggraden der kroppens vekt er konsentrert.

Foraminal stenose er en spinalnervetilstand som kan oppstå når anatomiske abnormiteter blokkerer eller reduserer plass i ett eller flere foramina. Foraminal stenose i korsryggen kan føre til symptomer som såkalt shooting pain – altså plutselige smerter som farer gjennom kroppen, i tillegg til nummenhet, prikking, muskelsvakhet, spasmer, kramper, og smerter som stråler gjennom baken og nedover beina.

Vil du likevel bruke høye hæler?

For deg som likevel sverger til høye hæøer – her kommer noen tips som kan bidra til å lindre og forebygge de verste krampene og smertene.

  • Unngå å bruke høye hæler i lang tid om gangen
  • Strekk leggmusklene før og etter bruk
  • Prøv å sett fem centimeter som øvre høydegrense for hælen
  • Kjøp sko om ettermiddagen, da føttene er på sitt største om dagen
  • Prøv å unngå spiss tupp på skoen
  • Se etter sko med lærsåler, for å hindre at føttene sklir
  • Kjøp flere ulike sko, og skift sko hver dag

Les mer om hvordan høye hæler påvirker kroppen på nettsidene til The Spine Health Institute.