Influensaviruset endrer seg stadig

Visste du at det finnes mange ulike typer influensavirus? I tillegg forandrer disse virusene seg – fra år til år. Med andre ord: Influensa er en hard nøtt å knekke. 

Muterer i kroppen vår

Når influensaviruset befinner seg utenfor menneskekroppen kan ikke viruset formere seg. For at viruset skal kunne formere seg må det nemlig benytte seg av celler som ikke er sine egne.

Når en viruskapsel støter på en celle i kroppen vår, vil den feste seg og sprøyte inn sitt eget arvestoff. Dette gjør at cellene dine anser virusets arvestoff som sitt eget. Resultatet?

Kroppen vår gjør virusets jobb, og danner en rekke nye virus – og dermed oppstår altså mutasjoner. Dette bidrar til at influensa er noe som kommer tilbake, år etter år. Influensautbrudd forårsaker i gjennomsnitt 900 (omtrent) dødsfall hvert år. Heldigvis forsøker nå noen forskere å lage en vaksine som dekker alle type influensa.

Ikke bare influensa som kan mutere seg

I disse tider står vi ovenfor en pandemi vi ikke har sett maken til siden spanskesyken. Korona er også et virus, som i likhet med influensa har evne til å mutere. Den nye mutasjonen, ifølge en virusforsker TV 2 har snakket med, skal ha bedre evne til å spre seg.

Husk å være kritisk til påstander som vedrører dette viruset. Det foreligger mange falske nyheter om dagen, særlig fra en del nettsteder i understrømmen. Les gjerne vår sak om hvordan du kan finne pålitelig informasjon om koronaviruset.