Ising i tennene?

Ising i tennene

Ising i tennene oppleves som ubehagelig for de fleste, men stort sett er det helt ufarlig.

Ofte kan man oppleve ising i tennene hvis man utsetter tennene for både kalde og varme temperaturer. Det kan for eksempel være at man spiser iskrem etterfulgt av en kopp kaffe. Av og til kan også syrlige væsker, som for eksempel appelsinjuice eller en syrlig frukt, også medføre ising i tennene.

Hva skyldes ising i tennene?

Hovedsakelig skyldes ising i tennene at tannemaljen ikke klarer å beskytte mot store temperaturforandringer. Det kan være ulike grunner til dette. Det kan være at tannhalsen er blottet, noe som kan skyldes for hard tannbørste, feil pusseteknikk eller at man har børstet for hardt. Dette kan føre til at tannkjøttet trekker seg oppover, noe som blottlegger tannhalsene – som pleier å være ekstra utsatte for ising i tennene.

Et godt tips for å unngå at man pusser for hardt er å se til at tannbørsten aldri blir bustete, for hvis den gjør det har du antagelig pusset for hardt.

Ising i tennene kan også skyldes at du har en sprekk eller et hull i tennene. Hvis isingen pågår over lang tid bør du oppsøke lege. Hvis det iser i en tann etter at du har spist noe søtt, er det stor sannsynlighet for at det skyldes et hull. Det kan også være at man har en fylling som lekker. Et annet problem som kan gi ising i tennene er hvis pulpa er skadet. Da kan det være at man må rotbehandle den aktuelle tannen.

Hvordan behandle ising i tennene?

Behandling med fluor vil hjelpe mange, da fluor styrker tannbeinet. Tannpasta, skylling, eller tabletter med fluor fungerer ofte veldig bra.