Kan man egentlig bremse aldring?

Kan man bremse aldring?

Det er sikkert at vi alle skal bli gamle en gang. Men finnes det noe som kan utsette denne aldringen, eller gjøre prosessen mindre tydelig? 

Mange vil tenke at livsstilen kan påvirke aldringen. Spiser man sunt, er fysisk aktiv på daglig basis og stresser ned – vil ikke det da bidra til å utsette alderdomstegnene? Det er flere studier som støtter opp om dette, og blant annet Forskning.no skriver om forsøk som viser at livsstilen kan påvirke aldringen.

Når det gjelder kosthold, nevner samme nettsted spesifikt brokkoli som et middel mot aldring. Denne grønnsaken kan nemlig stimulere kroppens forsvar mot frie radikaler – som altså spiller en vesentlig rolle for kroppens aldring.

I et intervju med Abcnyheter.no forteller hudlege Kjetil Guldbakke at i tillegg til sunn livsstil, bør man også være nøye med solkremen. Overdreven soling kan nemlig fremskynde hudens aldring. Noe annet som kan være uheldig for aldringen er røyking, samt sukker og raske karbohydrater. Hudlegen nevner fisk, frukt og grønnsaker som eksempler på hva man bør spise mye av om man vil utsette aldringen.

En annen studie nevner Omega 3 som et viktig redskap for å holde seg ung og frisk lengst mulig. I en artikkel på Dn.no står det at tilskudd av Omega 3: «[…] kan ha potensial til å redusere risikoen for en rekke sykdommer forbundet med aldring, slik som koronar hjertesykdom, type 2 diabetes, artritt og Alzheimers sykdom». Omega 3 finner man i fet fisk, som laks, sild, makrell og tunfisk.

Andre trekker frem blåbær og solbær som en mulig kilde til et langt liv. Et norskutviklet kosttilskudd med ekstrakt av blåbær og solbær er tenkt å bremse oksidativt stress, og dermed bidra til å forsinke aldringen. Enkelte viser også til at det smått berømte middelhavskostholdet kan bremse aldring.

Når det gjelder den mentale aldringen tenker mange kanskje først og fremst på demens. Aldringoghelse.no skriver at bruk av høreapparat og kognitiv trening for personer som har aldersrelaterte hørselproblemer og fysisk sårbarhet kan bidra til å bremse eller stoppe demensutvikling.

Det er utvilsomt at det foregår mye spennende forskning på dette, og man skal ikke se bort i fra at det vil komme nye oppdagelser som kan si oss noe om hvordan vi skal kunne holde oss unge og friske lengst mulig.