Kløe i hodebunnen? Fortvil ei..

Tips mot kløe i hodebunnen

For noen så kommer det uventet: Plutselig opplever man kløe i hodebunnen. Som regel er dette helt ufarlig, og har en naturlig forklaring.

Men hva kommer egentlig denne kløen av, og hvordan kan man behandle det? Det ser vi nærmere på i denne artikkelen.

Først tar vi for oss årsaker, deretter råd, og deretter en kort liste over hårkurer mot kløende hodebunn.

Årsaker til kløe i hodebunnen

Det kan være ulike årsaker til at man opplever kløe i hodebunnen. Det kan skyldes ulike typer eksem og hudlidelser som for eksempel seboreisk eksem, kontakteksem eller psoriasis. Det kan også skyldes flass eller hodelus. Til og med stress og tretthet kan gi kløende hodebunn.  Andre årsaker kan være:

  • Kjemikalier: Enkelte kjemikalier og ingredienser i hårpleieprodukter kan forårsake kløende hodebunn. Alkohol er særlig kjent i denne sammenhengen. Unngå derfor hårpleieprodukter som inneholder alkohol. Nettsiden itchydryscalp.com oppgir en liste over andre kjemikalier som påstås å gi kløe i hodebunnen. Naturlige hårpleieprodukter er et godt alternativ til vanlige hårpleieprodukter (se lengre ned i artikkelen for en liste over naturlige hårkurer). 
  • Kosthold: Laks, biff, svisker, grønn te, gulrøtter, egg, mørkegrønne bladgrønnsaker, brun ris, valnøtter, cottage cheese, grønne erter, linser, paprika, helkornsprodukter, søtpoteter, bacon, reker og gresskarfrø er eksempler på mat og drikke som sies å være bra for hodebunnen.
  • Værforhold: Lav luftfuktighet kan gi kløe i hodebunnen. Det kan også sterk sol gjøre, særlig hvis man er litt tynn i håret. Om sterk sol er et problem kan man bruke hodeplagg eller solprodukter ment for issen.

Råd mot kløe i hodebunnen

  • For mange vil det hjelpe å bytte til en mildere og mer skånsom sjampo.
  • Dusjer du for ofte? Resultatet kan være at hodebunnen blir tørr.
  • Hva med varmt vann? Kaldt vann er faktisk mye sunnere for håret og hodebunnen, da varmt vann virker uttørrende på både hår og hodebunn.
  • Sørg for å tørke håret. Hvis håret er fuktig over lang tid kan den langsomme fordampingen føre til at hodebunnen blir tørr. Men:
  • Vær forsiktig med føneren! Overdreven bruk av føner kan bli for mye av det gode. Det gjelder spesielt når håret er veldig vått, for da er faktisk håret i sin mest sensitive tilstand.

Behandling av kløe i hodebunnen

Det finnes flere hårkurer som sies å være vel så bra for håret som for hodebunnen.

Egg: Egg sies å styrke håret og skal visstnok avgi masse fuktighet til hodebunnen. Bland to eggeplommer ut i en bolle med litt vann, og to teskjeer med olivenolje. Tilsett dette i håret når håret er fuktig (ikke vått) og la det virke i femten minutter. Rens ut med lunkent vann.

Avokado: Avokado har lenge vært brukt til behandling av håret. Bland ut en moden avokado med to spiseskjeer extra virgin oliven olje og en teskje med honning. Tilsett blandingen i tørt hår. Sørg for at blandingen kommer ned til hodebunnen. La blandingen virke i tretti minutter, helst med en badehette over. Skyll ut med varmt vann etterpå.

Honning: Dette er enkelt: Bland ut to deler balsam med en del honning. Bruk denne blandingen på samme måte som du ville ha gjort med en vanlig balsam.

Hvis du opplever at kløen i hodebunnen fortsetter over lengre tid, uten at noe hjelper, bør du oppsøke lege. 

Kilder: Wikihow.com, healthmeup.com, itchydryscalp.com, stylelist.com.


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853