Mat som gir god ånde

Mat mot dårlig ånde

Rundt halvparten av oss sliter med dårlig ånde, enten vi er klar over det selv eller ikke. Men slik behøver det ikke være og heldigvis er det mye du selv kan gjøre for å unngå problemet.

Hva man spiser har enormt mye å si. Enten fordi maten gir dårlig ånde, eller fordi maten kan motvirke dårlig ånde.

Dårlig ånde kommer ikke bare av maten man spiser, siden det også kan skyldes andre helseproblemer eller dårlig munnhygiene. I de aller fleste tilfeller stammer likevel dårlig ånde fra bakterier.

De viktigste og enkleste grep man kan ta, er å sørge for god tannpleie og et regelmessig og balansert kosthold med nok væske. Det er likevel enkelte matvarer som skal være ekstra bra mot dårlig ånde.

Urter mot dårlig ånde

Mange har nok hørt tidligere at å tygge på persille hjelper mot dårlig ånde, og det stemmer. Men det finnes også andre urter du kan prøve. Koriander, peppermynte, estragon, eukalyptus, salvie, rosmarin og kardemomme skal også hjelpe mot dårlig ånde. Tygg på dem eller lag en enkel te med disse urtene, ta en god porsjon urter og la dem godgjøre seg i en kopp glohett vann. Det vil også hjelpe å tilsette dette i matretter. Du kan også prøve krydder som f.eks anis eller kanelstenger.

Yoghurt

En studie viser at en porsjon yoghurt hver dag reduserer dårlig ånde. Det er både kulturen i yoghurten som skal hjelpe mot bakterier på sikt, samt at yoghurt også skal hjelpe mot dannelsen av plakk og tannsten, samt motvirke tannkjøttsykdommer, i tillegg til at den nøytraliserer pH verdiene i munnen.

Frukt og grønnsaker: Nesten all frukt og mange grønnsaker er bra, ettersom munnen vil holde seg fuktig en stund. Får man i seg lite karbohydrater, går bakteriene i munnen løs på proteiner i stedet, og det er dette som skaper de vonde luktene,  i form av svovelholdige gasser.

For å forsøke og forebygge dårlig ånde, kan man avslutt alle måltider med en bit frukt, spis litt bær eller frukt mellom måltider. Prøv for eksempel eple, kiwi, papaya, guava, ananas eller sitrusfrukter.

Vitaminer: Vitamin C er alt nevnt, men også vitamin D skal være svært dårlig nytt for bakterier som gir dårlig ånde. Vitamin D er nødvendig for bygging og vedlikehold av benstruktur og tenner. Vitamin D finnes i tran, fet fisk, torskelever og er også tilsatt i enkelte matvarer. Dessuten skaper vitamin D ugjestmilde miljøer for bakteriene som sørger for dårlig ånde.

Te mot dårlig ånde: Undersøkelser har vist at koffeinholdige te-typer som grønn og svart te, kan bremse veksten av bakterier i munnen. Samt at de også kan undertrykke de illeluktende forbindelse som produseres. Drikk den usøtet for fullt utbytte.

Hva slags matvarer bør man være forsiktig med?

Det blir kanskje feil å si at man må være forsiktig med visse typer matvarer, men her er i alle fall en del matvarer som kan gi dårlig ånde – men de kan selvsagt være bra på andre måter:

Egg, fettrik mat og kjøtt, melkeprodukter, alkohol, kaffe, løk, hvitløk. Spesielt kjøtt kan forårsake dårlig ånde. Fettet omdannes til flyktige fettsyrer i fordøyelsessystemet og utskilles i lungene.

I all hovedsak har en vegetarianer langt bedre ånde enn en kjøttspiser, med enkelte unntak. I løk og hvitløk, som alt er nevnt, er det svovelholdige stoffer som går direkte over i blodet og ut i lungene, som igjen gir dårlig ånde.

Her kan du lese mer om dårlig ånde: Wikipedia.org/wiki/Halitosis.