Økologisk mat har høyere innhold av antioksidanter

Økologisk mat har høyere innhold av antioksidanter

En stor gjennomgang av tidligere undersøkelser, viser at økologisk mat har høyere innhold av antioksidanter. Mannen som ledet denne studien, professor i økologisk landbruk ved Newcastle University i England – Carlo Leifert, vil likevel ikke konstatere at et økologisk kosthold vil føre til bedre helse.

Imidlertid sier han til New York Times«Hvis du kjøper økologiske frukt og grønnsaker, kan du være sikker på at du i gjennomsnitt inntar en høyere mengde antioksidanter på samme kalorinivå». 

Et problem med konvensjonelt dyrket mat er sprøytemidler, som ekspertene strides om: Hvor høye grenseverdier skal man egentlig tillate?

Debatten har rast i flere år, og ønsker man mer informasjon om temaet kan man for eksempel lese denne utmerkede artikkelen om sprøytemidler i Aftenposten.

Økologisk mat tryggere?

Ekspertene strides altså om disse sprøytemidlene som finnes i konvensjonelt dyrket mat. I den nevnte Aftenposten-artikkelen trekkes flere risikofaktorer frem. Blant annet mener WHO at det kan være en sammenheng mellom sprøytemidler og flere typer kreft, ADHD blant barn og redusert sædkvalitet.

I tillegg nevnes cocktaileffekten – altså hvordan inntak av flere, ulike syntetiske stoffer kan føre til uventede konsekvenser. Organisasjonen Fremtiden i Våre Hender peker på forskningsresultater som viser at summen av sprøytemidler er mer skadelig enn om de vurderes hver for seg.

Det er mye usikkerhet rundt dette, men alt i alt høres økologisk mat ut som et tryggere alternativ. Da er man i alle fall på den sikre siden, er man ikke?


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853