7 sovetips: Slik sover du bedre om natten

noen gode sovetips

Dårlig søvn er et utbredt problem i dagens samfunn. Det finnes imidlertid en rekke grep man kan ta for å bedre søvnkvaliteten og samtidig oppnå bedre helse.

I denne artikkelen presenteres en rekke sovetips, kanskje noen av disse kan gi deg en mer fredfull og styrkende søvn?

Faste soverutiner

Det å legge seg – og stå opp – til faste tider, er et godt sovetips som bidrar til å styrke søvnkvaliteten. Med faste rutiner for søvn og oppvåkning vil man føle seg mer våken og opplagt enn om man sover like mange timer til forskjellige tider. Dette kan være en vanskelig disiplin for noen, men sover man dårlig er det nok verdt å prøve.

Unngå bruk av gadgets før leggetid

Undersøkelsen 2011 Sleep in America viser at nesten halvparten av de spurte amerikanerne sjelden eller aldri opplever å sove godt nok på hverdager. Undersøkelsen viser at bruk av TV, laptop, mobiltelefoner og andre elektroniske duppeditter før leggetid kan bidra til dårlig søvn. Et fornuftig sovetips vil derfor være å unngå bruk av gadgets før leggetid.

Resultatene viser at så mange som 1 av 10 personer mellom tretten og atten år ofte våkner i løpet av natten, på grunn av tekstmeldinger, mail eller oppringninger på telefonen. En annen vesentlig årsak er at det å bli utsatt for kunstig lys etter at solen har gått ned bidrar til å dempe produksjonen av søvnhormonet melatonin.

La soverom være soverom

Å la soverom være soverom er ingen dum idé. Ting som TV, data- eller spillmaskiner kan forstyrre nattesøvnen. Atmosfæren på soverommet bør innbyde til søvn og ingen andre aktiviteter. Soverommet bør også være temperert: Et soverom, som er for varmt eller for kaldt, kan gjøre at man ofte våkner i løpet av natten. Et annet sovetips er å sørge for tilstrekkelig med god luft i rommet.

Vær forsiktig med middagsluren

Det er nok mange som er fristet til å ta seg en lur etter jobb eller middag. Da er det viktig at man ikke sover for lenge, da dette kan påvirke nattesøvnen. 15 til 20 minutters søvn bør være tilstrekkelig til at man blir mer uthvilt og at man samtidig får sove når man legger seg på kvelden.

Hold deg i fysisk aktivitet på dagtid

Et av de beste sovetipsene er å faktisk å trene. Etter en treningsøkt blir kroppen utladet og man slapper lettere av. Det anbefales riktignok å trene i god tid før leggetid, da man ofte kan føle seg mer våken i tiden rett etter trening. Dette kan i motsatt tilfelle anvendes på morgenen hvis man føler seg trøtt og lite opplagt.

Pass på hva du drikker og spiser før leggetid!

Her er det mange feller å gå i. Drikker som inneholder koffein, for eksempel enkelte te-typer, kaffe, Coca Cola, samt en rekke energidrikker kan forstyrre nattessøvnen. Hold deg unna disse drikkene i lang tid før leggetid. Alkohol kan også bidra til å forstyrre søvnen. Hvis man drikker mye væske før leggetid, kan dette naturligvis gjøre at man våkner, fordi man må tisse i løpet av natten. Nikotin, sjokolade eller kakao anbefales heller ikke.

Store måltider før leggetid kan også bidra til dårligere søvn. Er man sulten rett før leggetid, bør man passe på hva man spiser. Mat som inneholder tyramin (bacon, ost, skinke, pepperoni, avokado, nøtter, soya saus) kan holde deg våken om natten. Da er det bedre å innta mat som trigger hormonet serotonin, som gjør deg søvnig. Karbohydrater som brød eller frokostblanding er en god løsning.

Slapp av før leggetid

I et par timer før leggetid bør man slappe av, både fysisk, psykisk og emosjonelt. Unngå aktiviteter som krever noen form for mental eller fysisk anstrengelse. Å slappe av i god tid før leggetid kan være vise seg å være svært effektivt om man ønsker en god natts søvn.

Besøk legen!

Hvis man virkelig sliter med å få sove, og ingen sovetips ser ut til å hjelpe, er det naturligvis anbefalt å oppsøke en lege. Vet du om noen flere gode sovetips? Legg gjerne igjen en kommentar!

Kilder:
Nrk.no
BBC.co.uk
Helpguide.org