Er lettbrus farlig? Er det på tide å gi opp lettbrusen?

Er lettbrus farlig? Om dette strides de lærde som det så fint heter.

Aspartam (E951) som brukes i svært mye av lettbrusen, er et kunstig ikke-karbohydrat-type søtningsmiddel, 200 ganger søtere enn vanlig sukker!

Stoffet har vært svært omdiskutert i lang tid. Noen ganger blir stoffet friskmeldt av eksperter, andre ganger fører det til kreft…

Stoffet er uansett ekstremt populært og blir brukt i omtrent 25 % av sukkerfrie produkter, i alt fra lettbrus til sukkerfri tyggegummi.

Har aspartam noen bivirkninger? Ja, muligens, men det er jo slett ikke sikkert. I og med at dette ikke er et legemiddel, så er det faktisk mindre strengt.

Likevel det er rapporter som viser at typiske bivirkninger av bruken av aspartam kan være dårligere hørsel, hodepine, depresjoner, søvnforstyrrelser, hjerteproblemer, svimmelhet, kløe og mye mye mer. Inkludert at stoffet kan være til alvorlige sykdommer som kreft.

Det er også eksperter som tilbakebeviser alt dette og sier at dette er overdrivelser. Men det er nettopp dét: det finnes jo ingen garantier for hverken det ene eller det andre. Likevel fortsetter folk å tylle i seg lettbrus og andre lettprodukter.

Er man så redd for sukker? Ofte så er de jo de feteste av oss som drikker lettbrus og bøtter inn på med andre lettprodukter. Kanskje er det vel bedre enn sukkerholdige produkter, tross alt? Ikke godt å si.

Men det som kanskje burde vært gjort er at tilsetningstoffer burde gjennomgå flere undersøkelser før de blir godkjent på markedet?

Kanskje det aller beste er å gå litt bort fra brus generelt. Både sukkerholdig og lettbrus. Men det skjer vel neppe med det første?


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/helsetms/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853